изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:36 EEST
РИОКОЗ С ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛУЧАИТЕ НА СВИНСКИ ГРИП В КРАСЕН    
ЗдравеНа 23.10.2009год. в отдел «ПЕК» на РИОКОЗ – Добрич е постъпил сигнал от директора на основно училище в с. Красен, общ. Ген. Тошево за голям брой отсъстващи от учебни занятия ученици поради ОР заболявания (53,76%).


Извършени са проверки на място от екип на РИОКОЗ – Добрич на 23.10.2009г. в училището и в амбулаториите на ОПЛ от общината и са разпоредени  необходимите  противоепидемични и профилактични мерки. От осем деца с клиника на остри респираторни заболявания (ОРЗ) са взети  проби за вирусологично изследване в лаборатория “Грипни вируси” в НЦЗПБ. На 28.10.2009г. е получена информация, че две от изследваните деца са с положителен резултат за грипен вирус А, H1N1.
         Към 28.10.2009г. в училището отсъстват 31,18% от учениците.  В  късния следобед на 28.10.2009г. е направено предложение до Директора на РИ на МОН за преустановяване на учебните занятия в основно училище с. Красен, общ. Ген. Тошево за периода 29.10.-03.11.2009г. включително.
        Предложението е прието и от днес със заповед на Министъра на образованието децата не са на училище. Заболелите деца са предадени на личните им лекари за наблюдение и лечение.
         Във връзка с епидемичната обстановка РИОКОЗ – Добрич напомня:
•    По данни на МЗ в момента в страната циркулира новия грипен вирус. Затова не е необичайно този грипесн вирус да циркулира и в Добричка област.
•    Заболяването, което той предизвиква, протича по типичния за грипа начин, в повечето случаи-леко и безопасно за хората.
•    Важно е гражданите, които имат грипоподобни оплаквания да не се лекуват сами; своевременно да посетят личния си лекар, за да им бъде изписано  правилно лечение; да не ходят на училище/работа болни, а да си останат в къщи; ако не е необходимо – да не посещават места, на които се събират много хора; да спазват правилата на така наречения «дихателен етикет» при кашляне/кихане и лична хигиена; да избягват контакти с болни хора.
•    Медицинските специалисти в училищата и детските заведения да извършват ежедневен филтър и да не се допускат болни деца в УВЗ.
•    Директорите на училища незабавно да информират РИОКОЗ-Добрич, отдел «ПЕК»  на тел: 058/655501  при увеличаване броя на отсъстващите поради ОРЗ ученици.
•    На медицинските специалисти от лечебната мрежа (ОПЛ, специалисти и лекари от болничната мрежа), че актуалните алгоритми за поведение при случай, съмнителен за грип са качени  и в сайта на РИОКОЗ-Добрич, раздел «Информация за лечебни заведения», аткъдето могат да ги изтеглят.
           


 


Сходни връзки

РИОКОЗ С ПОДРОБНОСТИ ЗА СЛУЧАИТЕ НА СВИНСКИ ГРИП В КРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди