изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:19 EEST
ДВЕ ДЕЦА ОТ С. КРАСЕН - СЪС СВИНСКИ ГРИП. УЧИЛИЩЕТО ИЗЛЕЗЕ В ГРИПНА ВАКАНЦИЯ    
Здраве В ОУ "Йордан Йовков" в генералтошевското село Красен е обявена грипна ваканция. Два пъти дневно директорите подават информация за болните в РИО. Очаква се от свински грип да се разболеят поне 2 милиона българи. Расте напрежението в Добрич, макар паника да не е обхванала все още населението. Проверка на НДТ установи, че от четири аптеки в Добрич само в една вчера разполагаха с "Тамифлу" в таблетна форма в наличност.



Грипна ваканция е обявена от вчера до 3 ноември в ОУ "Йордан Йовков" в генералтошевското село Красен, съобщи за НДТ директорът на РИОКОЗ в Добрич д-р Светла Ангелова. Предния ден 31.18 процента от децата са остъствали от учебни занятия заради заболяване от грип или остри респираторни заболявания. Д-р Ангелова обясни, че грипна ваканция се обявява ако броят на отсъстващите надвишава 30 процента. В Националната референтна лаборатория по грип и респираторни инфекции са изпратени проби на осем от болните деца от Красен. Резултатите са пристигнали в РИОКОЗ в Добрич в четвъртък по обяд, два са положителни. При учениците заболяването протича леко, каза д-р Ангелова. Тя обясни, че няма нищо различно в процедурата, по която се обявява грипна ваканция при новия вирус и сезонния - директорът на РИОКОЗ прави предложение до директора на РИО, който след съгласуване с Министерството на образованието, младежта и науката обявява ваканцията. Близките на болните деца от село Красен не съобщават те да са имали контакти с пътували в чужбина, каза директорът на здравната инспекция. Тя обасни, че при по-леки случаи, каквито са тези в Красен, личните лекари изписват антивируснен препарат - "Тамифлу" или "Реленца". Министерството на здравеопазването осигури на РИОКОЗ такива препарати за тежките случаи, допълни д-р Ангелова. Тя съобщи още, че от днес в Добричка област започва допълнително обучение на общопрактикуващите лекари, специалистите и лекарите от болничната помощ. То ще се провежда по общини съвместно от РИОКОЗ, РЦЗ и РЗОК. Целта е отново да бъде заострено внимението на медиците как да действат при костатиране на случаи на А (H1N1). Обучението ще продължи до 5 ноември. Днес ще заседава Регионалният щаб за борба с грипа и ОРЗ, а в понеделник - със заповед на областния управител Желязко Желязков, ще се събере Регионалният пандемичен комитет, допълни д-р Ангелова.
Проверка на НДТ установи, че от четири аптеки в Добрич само в една вчера разполагаха с "Тамифлу" в таблетна форма в наличност. Цената на опаковката бе 37.80 лв. Оказва се, че не се зарежда в аптечната мрежа, защото бил доста скъп препарат. За жалост в нито една от аптеките, в които проверихме за противогрипни препарати срещу новия вирусен щам не разполагаха с другия - "Реленца". Фармацевт в аптека до болницата обясни следното: "Това е нов за българския пазар препарат срещу новия грипен вирус А (H1N1). У нас е някъде от около две години. Дори си мислех да поръчам, за да имаме в аптеката, но не посмях. По принцип предлагаме "Тамифлу" на цена около 50 лв. по заявка. Предимно го купуват хора, които са в чужбина и пътуват".
От вчера училищата в Добричка област трябва по два пъти дневно - до 9.30 и до 14 ч., да подават информация за това дали има болни ученици, учители или непедагогически персонал. Това каза за НДТ началникът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова и добави, че става дума за разпореждане на образователното министерство. Данните ще бъдат изпращани ежедневно до ведомството. Информацията трябва да съдържа и осигуреното от ръководството на съответното училище заместване на отсъстващите учители. Р. Иванова припомни, че при сериозна ситуация, ако трябва да се действа бързо, кметовете също имат право да разрешат неучебни дни. От сайта на МОНМ става ясно, че директорите на училищата са длъжни да изпълняват санитарно-хигиенните изисквания и да уведомяват максимално бързо родителите при респираторни заболявания на ученици.
Очаква ни епидемия от свински грип, поне 2 милиона българи ще се разболеят в следващите месеци, каза в предаването „Кой говори" по Дарик радио Тенчо Тенев - главен държавен здравен експерт. Според неговите прогнози, през зимния сезон 30 на процента от населението на страната ще се разболее от свински грип. В сутрешния блок на бТВ здравният министър д-р Божидар Нанев заяви, че този вид грип не е по-различен, не е по-опасен от всички останали видове грип, които са преминавали като епидемии. По думите му, разликата е в това, че засяга много големи пространства, територии и брой население и повече млади хора, отколкото възрастни. "Според математическия модел, възможно е заболеваемостта да стигне до 30 процента от населението - каза в сутрешния блок на БНТ д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ. - От тях около 8 процента ще се нуждаят от хоспитализация, защото ще развият някаква по-тежка форма и усложнения. От тези 8 процента не повече от 2-3 ще имат нужда от активна реанимация, а смъртността в света е под 0.1 процента". Ангел Кунчев посочи още, че в 80 процента от случаите на свински грип става дума на пациенти на възраст между 7 и 30 години и така е било при всички пандемии, с които се е срещало човечеството в 20-ти век. Екип на НДТ


 


Сходни връзки

ДВЕ ДЕЦА ОТ С. КРАСЕН - СЪС СВИНСКИ ГРИП. УЧИЛИЩЕТО ИЗЛЕЗЕ В ГРИПНА ВАКАНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди