изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 22:22 EEST
Мощен взрив на астероид доказа, че Земята е незащитена    
По света Мощна експлозия на незабелязан астероид над Индонезия показа колко "слепи" може да се окажем пред такава опасност и потвърди правотата на правителството на САЩ, което съставя програма за справяне с възможните космически заплахи, съобщава статия в "Ню сайънтист". Взривилият се наскоро "космически нашественик" не е забелязан от нито един телескоп по света, преди да направи невероятния си фойерверк с мощността на атомна бомба. Неговото "промъкване" обезпокои специалистите, които отдавна знаят, че защитата на нашата планета все още е доста рехава.

Взривът над индонезийския остров Сулавеси е бил с тротилов еквивалент от 50 000 тона. Това е мощност, която превъзхожда трикратно тази на атомната бомба, изравнила със земята Хирошима. става дума за една от най-мащабните експлозии на астероиди, регистрирани изобщо. Астрономът Питър Браун от Университета на Западно Онтарио, Канада, поясни, че липсата на щети на повърхността се дължи само на голямата височина на избухването - 15-20 километра над повърхността. Мощността е била определена по енергията на инфразвуковите вълни, които са се разпространили в цялото земно полукълбо и са записани от световната мрежа от уреди, прослушващи за ядрени взривове.

Самият взрив е чут от много хора в Индонезия, а в небето е видяна и прашната следа, характерна за астероидните експлозии. Чрез оценката на енергията е определено, че обектът е бил с големина около 10 метра. Толкова големи парчета материя от космоса удрят Земята приблизително веднъж на десетилетие. нашественикът не е забелязан. това не е учудващо, тъй като съвсем малка част от астероидите с големина под 100 метра са каталогизирани. Обекти с големина дори 20-30 метра може да предизвикат разрушения на повърхността, предупреждават учените. За тяхното откриване е необходимо построяването на още по-мощни от наличните теледскопи. една програма за наблюдение на толкова малки обекти, според специалистите, ще глътне много милиарди долари.

Службата за научна и технологична политика на САЩ, която съветва Белия дом, е натоварена със задачата до 2010 година да изготви стратегия срещу астероидната заплаха. В края на тази година ще излезе и доклада на националниа изследователски съвет по въпроса за този вид опасност.

Източник: ЕкипНюз

 


Сходни връзки

Мощен взрив на астероид доказа, че Земята е незащитена | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди