изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-28 @ 09:52 EEST
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?    
Общество За ентусиазираните студенти от ВУМК трескавата подготовка за Хелоуин се оказа силно замаскирана с грим и скрита под любезно предоставените от театъра костюми по последна вещерска мода.В предварителната си програма вещиците планираха да разбунят духовете в Община Добрич, Община Добричка, РДВР Добрич и Областна управа. За съжаление, чувството за хумор и гостроприемството се оказаха чужди думи за Община Добрич, Община Добричка и РДВР Добрич, които не успяха да отделят пари от бюджета за бишкоти, ... за да не остане хазната без банкноти!

 

С желанието си да приповдигнат работния дух на служителите и да внесат малко усмивки в сивия работен ден, студентите се сблъскаха със затворени врати и нескрито възмущение.

Надяваме се в близко бъдеще местните управници да положат успешно изпита по чуждия за тях език на добронамерения хумор, съвместната работа и силата на студентския дух и идеи.

 

Широко затворените врати обаче не успяха да спрат устрема и сломят духа на веселите чудовища. Те все пак успяха да напълнят кошницата си с вкусни сладкиши и настроение. Радушно посрещнати с ръкопляскане, светкавици и кутии и с бонбони студентите сложиха началото на традицията в офиса на радио Добруджа.

Някои от вас може и да са видяли как страховитата група с боен вик и фойерверк в ръка измете злото пред сградата на театър "Йордан Йовков" и се отправи по етажите на властта. Да бъдем по-точни, към седмия етаж. В задушевната и приятелска обстановка на офиса на г-жа Мариана Попова - усмихнатата шефка на Дирекция "Хуманитарни дейности". Студентите получиха и покана за бъдещи съвместни дейности с дирекцията. На които няма да откажат. Защото именно това  бе целта на смелия им поход - да стиснат ръката на властта и заедно да извървят пътя към по-добро бъдеще.

Малко по-късно студентите бяха забелязани, което благодарение на страховитите им костюми не бе особено предизвикателство, да опустошават събраните лакомства в кафе Хеледони, откъдето победоносно се отправиха в шпалир на дефиле по центъра на града, за да пожелаят здраве, късмет и добра поличба на изумените и развеселени случайни минувачи.

В навечерието на самия празник Вси Светии Сборната формация вещици, с помощта на най-безстрашните ученици от  техникума по туризъм бяха организирали малко, страховито тържество за младите кулинари, гости на Висше училище Международен колеж, по повод организирано състезание ...

За гостите бяха осигурени не само впечатляваща украса, вкусотии, приготвени от студенти на колежа и разнообразни игри, но и грим и костюми за всички ентусиасти, които искат да усетят духа на празника и да се присъединят към веселия маскарад.

Купонът продължи до ранни зори в дискотека "Звезда", където островърхите шапки, издълбани тикви и усмихнати студенти вдигнаха градуса на настроението на всички посетители, някои от които също пременени за празника.

Студентите съживиха духа и настроението на Добрич и се надяват на по-радушно и усмихнато посрещане на следващите предизвикателства, които планират да поставят пред гражданите на Добрич. А те обещават да са многобройни и в съвсем близко бъдеще.

 

Студентите прогониха духовете на сивото ежедневие, на скуката и сковаността. Дано са уплашили и всички други зли духове!

 

Текст и снимки Йоанна ДУКОВА

 

Ето едно заклинание, което може да прогони и Вашите зли духове:

 

Дайте ни бонбони, всенародната омраза да не ви подгони!

Шоколади бързо извадете и местата си спасете!

Простосмъртни треперете, вещиците от колежа със сладкиши нахранете!

На колежа помогнете, ядове да не берете!

 

Отвара по рецепта много стара

 

Сложих косъм от студент, химикал на зъл доцент, на кметицата печата, документ от синдиката, 5 пера от черна птица, от мишоци върволица и парченце прегоряла пица. Сложих кожички от пришка и хартишка от студентска книжка. Във сместта забърках още няколко кокоши кости, перка от умрял сафрид и глава от лук кромид. Който пръв опита, злото бързо да изрита, от късмет и радост да зарита...

 

 

Ние сме вещиците от ВУМК, древни създания с академични знания и светски познания, и сега ще ви изправим пред модерни изпитания.

С нашите древни заклинания ще ви донесем големи познания.

Ние сме страшни, но безстрашни и докато ровихме в архиви прашни, изнамерихме рецепта стара против мерзост и поквара. Трябва щипка доброта, светлина, отворена врата, трябват хора  заредени с хъс, трябва добруджанска пръст, трябват златни семена, помисли, лишени от злина. Още - път широк и хоризонт висок. Трябва полет към простора, за ръка със много хора. Трябва доста труд и ще стане Добрич по-прочут!   

За да се развиваме напред, нужни са ни мъничко магия и късмет.

От младежкия привет - извлечете си съвет.

За да има красота и ред, за да няма лапи в кацата със мед, за да бягаме със бързи темпове напред, нужен е младежки полет и магически късмет!

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА? | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-03 @ 12:45 EET
Поздавявам Мариана Попова за смелостта да е различна и в крак с добронамерения хумор.САМО С МЪРМОРЕНЕ нищо не се оправя!!
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 03:29 EET

Браво на студентите, ректора, Мария Попова!

Най-сладки бяха нашите деца от детската градина. Ако знаете какви сладки хелоуинчета бяха! Какъв карнавал спретнаха, каква украса направиха бащите и бабите!!! Весел Хелоуин! До година, пак!

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 08:59 EET
А как студентите отбелязаха Деня на народните будители? БЪЛГАРСКИТЕ и  ДОБРИЧКИТЕ, а не американските. Като че ли не ги забелязах на барелефа на Маестро Захари Медникаров.
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 09:26 EET

Мислите ли, че някой ни е информирал за събитието и ни е поканил на него?

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 10:52 EET

Общоградските събития са общоградски затова, защото са за всички нас, а "поканите" идват чрез местните медии, а именно: вестниците "Добруджанска трибуна" и "Нова Добруджанска трибуна", Радио Добруджа и Дарик Радио, сайта на Община град Добрич и т.н. А Вие от къде чакахте поканата?

И още един въпрос. Организирали ли сте някога нещо по повод БЪЛГАРСКИЯ Кукеров ден, БЪЛГАРСКАТА Баба Марта, БЪЛГАРСКИТЕ коледари и други БЪЛГАРСКИ празници??? И как Ви посрещна г-жа Попова тогава? 

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 10:58 EET

Сигурно студентите са виновни, че няма дори клуб на дейците на културата в Добрич

ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 11:27 EET
Неееееее, Хелоуин е виновен, защото ако не беше неговото влияние, можеше и културните дейци да се организират и да си направят клуб. Но Хелоуин няма да им го направи, повярвайте.
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 11:37 EET
Един град, който не си уважава студентите и дейците на културата, нищо добро не го чака. Та и вие, кажете какво сте направили, че да съдите студентите и дейците на кулутарата?
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 11:53 EET
А какво го чака един град или един народ, чиито студенти /разбирай младите хора, които правят бъдещето/ не си умажават миналото, традициите и културата? Вероятно като празнувате Хелоуин се надявате на американско бъдеще или...?
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-06 @ 13:34 EET
Наскоро отмина един типично български празник - Хелоуин.Празникът всъщност е толкова стар, колкото е и тъп. Измислен е от древните келти в миналото, а сега се чества от податливи българи и други западни държави. Същността му е хората да се маскират на различни страховити създания, а децата да просят бонбони по къщите. Ние обаче за разлика от „нормалните“ страни, нямаме нужда от специална нощ, на която да се правим на страшни, защото стъмни ли се, улицините ни се изпълват с достатъчно изроди, извратеняци и ненормалници, които също търсят облаги, досущ като децата с тяхното „трик или бонбони“.

Дори често се срещат тези, които търсят или продават бонбонки, но от по-специалните, дето изменят представата за време и пространство. Ако пък въпросните лица не търсят облаги или вие не им ги предоставите, минават на алтернативата - трик, след която най-често ви е разбит носа или сте останали без портфейл.
Разбирам единствено децата. Те искат да ядат сладко. Това, което те не разбират е, че нашите бонбони са в пъти по-вредни от тези на Запад и много често ги получават от хора, които искат да се отърват от същите тези деца догодина. Затова, скъпи деца, ако някой ви се стори прекалено щедър, си имайте едно наум.
Много глупава идея, свързана с Хелоуин, е да се правят тиквени фенери. Тиквите не са създадени за осветителни тела, а за ядене. Ядат ги предимно прасетата. Хората също ги ядем, но и ние сме един вид прасета, така че се вписваме.
Празникът у нас е известен и като Вси светии, само дето не става ясно кои са тия вси светии. Аз знам за Свети Георги, Свети Валентин, Свети Никола, Свети Бойко ... Свети Влас и други светии. Но съм сигурен, че никой от изброените не би искал да има общо с Хелоуин.
Българският аналог на Хелоуин (деца ходят по къщите и събират блага) е Лазаровден. На Лазаровден обаче ходят само лазарки, лазари няма. Истинско вътрешно удоволствие носи малкото момиче, облечено в народна носия със сплетени цветя в косите. Пък ти изпее песен, а ти доволен му дадеш някое яйце. От няколко години обаче Лазарки няма. Вместо това има Хелоуин, а с него и деца, които не носят народни носии, а носят скъсани чаршафи и грозни маски. Не пеят български песни, а ръмжат и викат като банда пияници. Плюс това не искат яйца, освен ако не са шоколадови, разбира се, и то не за друго, ами защото са пуснали новата серия играчки в тях.

Ефективен начин за справянето с дразнещите групи от деца и гаранция, че те няма да се върнат догодина е следният метод. Когато на вратата ви се позвъни и чуете "Трик или Бонбони?", отваряте и със светкавични действия забивате шамар на най-близкото до вас дете, след което задължително му вземате всичко, което е събрало до тук.

Незнайно защо празникът започна да се празнува у нас, без дори да е християнски. Не искаме новини на турски, обаче нямаме нищо против да муфтим хората за бонбони посред нощ. Идеята идва от Америка, Англия и други държави без нормални празници като нашите, на които единствената цел, е да се напиеш до припадък. Неясно остава защо чужденците не вземат някой от нашите празници. Да речем Гергьовден би могъл да се интегрира успешно във Великобритания. Джорджовдей звучи идеално. Там отглеждат достатъчно овце, следователно могат да жертват някое друго агне в името на доброто здраве, докато не е плъзнал агнешкият грип. А агнешкият грип е един от най-коварните, активизира се предимно около 6 май и е изключително смъртоносен, най-вече за самите агнета.

В Америка пък биха могли да хвърлят кръст в ледено студена вода, точно като на Богоявление. Американците са ненормален народ, така че никой не би търсел логично обяснение на гмуркането в отвратително студена вода посред зима. Нещо, което в България се обяснява с простото „за здраве". Да си мислят американците, нашето здравеопазнаване работи на 6 и вместо с "бронхопневмония", често се прибираме с "просто настинка". Няма пари за по-сериозни болести, кризата ги е ударила и тях.
Като видя маскираните деца в нощта на Хелоуин, които всячески се опитват да бъдат страшни и зловещи, много често наистина се плаша. Плаша се, защото виждам как изглежда бъдещето на страната, а то изглежда така: грозна маска, тежка неграмотност и найлоново пликче с бонбони.
Нагоре
ХЕЛОУИН: РАЗКЛАТИХА ЛИ ВЕЩИЦИТЕ ПИЛОНИТЕ НА ВЛАСТТА?
Автор: Anonymous да 2009-11-06 @ 16:06 EET
Идиоти, ще ми празнуват Хелоуин - клоунска история ! Примряли сте ми за американски празници само. И не е прав този, който апелираше за уважение към "добричките студенти" - с такива прояви трудно ще го заслужат !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди