изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:28 EEST
Кабинетът е отправил молба към банките да свалят лихвите    
НовиниПравителството е отправило молба към търговските банките постепенно да започнат да намаляват лихвите, съобщи пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че това не означава намеса в работата на трезорите, но е разговаряно с всички банки с молба да редуцират лихвите по кредитите.

Държавата ще има балансиран бюджет, защото това е една от гаранциите за влизането ни в еврозоната, категоричен бе Борисов при откриването на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, цитиран от правителствената информационна служба.

Темата тази година е: „Накъде след първите 100 дни: България в търсене на нов модел за растеж”. Организатори на форума са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и в. „Капитал”. Заедно с премиера в първата част на дискусията участваха вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева и председателят на КРИБ Иво Прокопиев.

Премиерът подчерта, че балансираният бюджет и присъединяването ни към еврозоната са много силни сигнали както за инвеститорите, които страната ни иска да привлече, така и за намаляване на лихвите по кредитите.

"Основните ни приоритети са финансова стабилност и сигурност”, каза Борисов. Той припомни, че в началото на управлението си недостигът в бюджета е бил 564 млн. лв. През октомври за първи път през годината е постигнат баланс и сме с 8 млн. лв. над нулата, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Балансираният бюджет е важен инструмент за банките, има го в момента, и да се надяваме банките да започнат да свалят лихвите, каза той.

Пред представителите на бизнеса премиерът съобщи, че е сформирал съвет, в който участват Кристалина Георгиева, Любо Христов и Илиян Михов. Неговата основна задача е консултации в сферата на финансите.

Като успех за кабинета през първите 100 дни управление премиерът посочи отблокирането на средства по европейските фондове, осигуряването на финансиране за строителството на софийското метро, естакадите и депата за битови отпадъци. В момента се подготвят тръжните процедури за автомагистрала „Тракия” и през февруари трябва да започне изграждането на отсечка от автомагистралата. Ако продължим с това темпо ще има много работа за строителните компании, каза премиерът.

В годишната среща на бизнеса с правителството участват вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и на околната среда и водите Нона Караджова.
expert.bg

 


Сходни връзки

Кабинетът е отправил молба към банките да свалят лихвите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди