изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:31 EEST
ОДОБРЕН Е ПРОЕКТ ЗА ЗАЗИМЯВАНЕ НА ХРАМА НА КИБЕЛА    
Новини60 000 лева са предвидени в бюджета на община Балчик

Проектът за зазимяване на храма на Кибела в Балчик получи най-накрая одобрение на Националния институт за паметниците на културата, съобщи вестник "Балчик" като се позовава на кмета Николай Ангелов.  Ценната находка бе открита през 2007 г. През миналата година са били изготвени четири проекта, които са били върнати. Сега се предвижда зазимяването да стане факт през ноември.  За целта в общинския бюджет са предвидени 60 000 лева. В момента се набират оферти за изпълнението на обекта. Временното покритие се прави за защита на храма от лошите атмосферни условия. Неизясненият статут на имота е причина древното откритие още да не е експонирано по подобаващ начин за туристите.
Според специалисти, находката в Балчик е по значимост дори е по-голяма от намерените от проф. Китов и Овчаров. Според ръководителя на археологическите разкопки на храма, ст. н. сътрудник и археолог Игор Лазаренко, това е най-голямото откритие и то е по-важно от намерените досега дори златни маски и накити, защото става дума за обществена сграда, а не за частна гробница или могила. "Важното за страната ни е, че този храм на богинята-майка Кибела е единствен не само у нас, но и на Балканите - при това разполага с много материал" - счита той. Храмът е бил действащ в продължение на 700 години. Тук са се извършвали ритуали дори и след въвеждането на християнството като религия - цели сто години. Той е бил разрушен от природно бедствие. Предположенията са, че сградата е била разрушена или от земетресение, или от активирали се свлачищни процеси, които са характерни за района. На база на намерените надписи и целия писмен материал, както и на откритите монети с категоричност може да се твърди, че храмът на Кибела е бил построен в началото на III в. пр.н.е. Сред разкритията са множество статуи на богинята, монети от времето на император Валенс, надпис за направено дарение от император Лициний, което е било връчено на храма от управителя на провинция Скития.
Кибела е позната от древността с нейните атрибути. В различни исторически източници е известна още като Кимема, Диндимена, сочат данни от енциклопедии. Тя е фригийска богиня, считана за Майката-земя. Почитали я в големи части на Мала Азия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворявала силите на природата, била покровителка на планините, горите и зверовете. Богинята обединява в себе си двата пола, в знак на това нейните жреци - гали, сами се скопявали. Била чествана по планинските върхове с мистерии, съпроводени от звън на медни чинели, тъпани и флейти.
 


Сходни връзки

ОДОБРЕН Е ПРОЕКТ ЗА ЗАЗИМЯВАНЕ НА ХРАМА НА КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.29 секунди