изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-04 @ 23:27 EEST
АДВ СЪЩО ВЛИЗА В СТРУКТУРАТА НА ПРИХОДНАТА АГЕНЦИЯ    
НовиниТова заяви министърът на финансите Симеон Дянков и призна: "Държавата не дава достатъчно пари за здравеопазване". Финансист номер 1 смята, че агенциите по приватизация и следприватизационен контрол трябва да се закрият

На среща с бизнеса в Добрич в петък финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков обяви, че до месеци трябва да паднат банковите лихви. Това свое убеждение той основава на факта, че само за три месеца правителството е успяло да намали цената на риска на страната с над 3.5 - 4-процентни пункта. Пред бизнеса Дянков заяви още, че от началото на следващата година в структурата на НАП ще влезе и агенцията за държавни вземания. "Държавата не дава достатъчно пари за здравеопазване. В страните от ЕС за здраве са дават 7.1 % от БВП, докато у нас - 4.2 - 4.3 % от БВП. Обективната причина за това, за мен е, че има теч в здравеопазването. Ние в България купуваме лекарства на много по-високи цени - с по 30-40 %, спрямо подобни на нашата държава в ЕС. Това означава, че има проблем на пазара с медикаменти и големи компании ни продават по-скъпо лекарства. Друг проблем е фактът, че някои лекари получават много пари, а услугите в здравеопазването са на много ниско ниво. Качеството на здравеопазването през 2009 г. достигна това от 1989 г." - заяви Дянков.
Присъстващите в залата на областна администрация бизнесмени отправиха множество въпроси към министъра. В отговор на питане на собственик на мебелна фирма Дянков каза: "Проектите по "Красива България", които са тръгнали,  са повече, отколкото има пари в програмата. На това се дължат забавянията в плащанията. Така е и с инфраструктурни проекти на общини или с общинско участие. Затова взехме политическо решение да изплащаме завършени или пред завършване проекти". Въпросът има ли нужда от агенции по приватизация и следприватизационен контрол Дянков коментира така: "Агенцията за следпритавизационен контрол не работи. За мен е най-добре да се закрият, но по-лесно ще е на първи етап двете агенции да се слеят". Той изтъкна, че държавата има да си прибира от приватизация 800 млн. лв., но досега е взела едва 12 млн. и допълни, че по-прозрачно би било, ако се ползва фондовата борса. В тази връзка Дянков допълни, че досега страната е била лош стопанин и дори не си е прибирала дивидентите от държавните дружества, като посочи пример с "Пловдивски панаир".
Дянков заяви, че кабинетът и лично той са си поставили задача достигане на 16 % ДДС в края на мандата. В отговор на питане на Енчо Малев за диференцирани ставки на ДДС, Дянков категорично заяви, че е против и според него това би провокирало лобизъм и корупция. "Доказателство за думите ми са и множеството сгради по Черноморието, които са банкрутирали" - каза още С. Дянков. Той сподели, че има и проамериканска идея относно лицензионните и разрешителни режими. "Трябва да видим кои функции на държавната администрация не вършат работа и да ги съкратим" - коментира министърът.
Досега правителството има заведени над 350 дела в прокуратурата. "Навсякъде е харчено неправомерно. Милиарди са похарчени и в енергетиката" - каза в заключение министър Дянков, като допълни, че никога, по съвет на премиера, не се среща с лобисти или с хора на бизнеса поотделно. Срещите му са винаги с голяма аудитория или с асоциации, така че, ако някой иска да лобира, то той трябва да го направи пред всичките си колеги. "Това за мен е най-прозрачната политика" -  категоричен бе Дянков.
 


Сходни връзки

АДВ СЪЩО ВЛИЗА В СТРУКТУРАТА НА ПРИХОДНАТА АГЕНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди