изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-30 @ 12:01 EEST
FROGNEWS: Сензационно! Нечувани записи на Живков преосмислят Прехода?!    
ОбществоFrognews.bg откри сензационни записи с гласа на бившия Първи в държавата Тодор Живков, които не са чувани и публикувани до сега, а семейството му не е знаело дали са запазени. Живков говори за корумпирания Горбачов, за уволнението на Александър Лилов и за черните футболни каси по онова време.

Васил Василев

Разговорите с Живков са проведени и записани през периода 1992-1993 година, а поводът е издаването на книгата – „Тодор Живков - срещу някои лъжи”. В книгата, публикувана през 1993 г. бившият първи на партията и държавата опровергава нападки и манипулации, че е милиардер, че е играл на политически хазарт, че е бил агент на Гешев, че е искал да превърне България в република на СССР. Журналистът Невена Шевалиева е поканена от Тодор Живков и Евгения Живкова, в чийто дом са правени записите, за да помага за подготовката и редактирането им.Тодор Живков в компанията на Румен Белчев, сатирик, работил дълги години в "Стършел"

Невена Шевалиева е работила за сп. „Космос”, „Антени”, „София прес”, в. „Дума, „Континент”, „24 часа” и БТА.
След смъртта й миналата година при пренареждане на вещите й наследниците откриват архивни аудиокасети, куп документи по Дело номер едно, както и стенограма от интервю на Живков за БНТ, което не е излъчено заради острите му критики към президента Петър Младенов, който е в основата на свалянето на Живков от власт.

В кратка биографична справка, подписана лично от Шевалиева, журналистката разказва как през 1992 година е била потърсена лично от Тодор Живков, който й предложил да работи за него като консултант, редактор и сътрудник. След като написва последната дума на Тато през 1995 година, приключва съвместната си работа с него.
Близките на Шевалиева предоставиха на Frognews.bg автентичните записи с гласа на Тодор Живков, в които бившият Първи говори по парливи теми, коментира личности, обяснява спорни събития.

Frognews.bg се свърза с внучката на Живков - Евгения Живкова. Тя знаеше, че записите и други документи не са върнати от Шевалиева на семейството й, но нямаше представя, че са открити и запазени от наследниците на столичната журналистка. По-голямата част от тях не са използвани за книгата „Тодор Живков - срещу някои лъжи”, а други са записвани и след издаването й.


Живков с любимото куче

В серията от 7 аудиокасети Тато засяга болната тема за процеса, започнат срещу него през 1990 година от съпартийците му в БКП.
„Защо не намериха едно нещо (улика), а само измисляха? Никога няма да намерят, защото няма такова „нещо” в БКП, освен някой мошеник да е решил даден въпрос самолично”. Първият мъж на комунистическата държава припомня на Шевалиева, че през всичките 33 години на неговото управление решенията, дори най-незначителните са се вземали колективно.

В следващите минути от записа Тодор Живков категорично заявява, че никога не се е срещал с председателя на Висшия върховен съд, нито пък с Главния прокурор по каквито и да е дела. Сензационно по-нататък той разкрива факти около черните каси във футбола, които са съществували още през годините на социализъм, но са особено актуални и за европейска България.

„Правехме се на ударени, че не знаем, имаше и случаи, в които сме преследвали и сме налагали контрол. Но идваха при мен и ми казваха – „Господин Живков, ако не спечелим мача, пада производството”. Тато не пропуска да засегне и темата с уволнението на Александър Лилов, който беше сред приближените на дъщеря му Людмила и втори в партията. Като единствен аргумент за свалянето му Живков изтъква липсата на качества.

Бившият Първи не подминава и управлението на Хрушчов, чието име бърка постоянно с последния управляващ в СССР и Кремъл - Михаил Горбачов. След разказа си Живков веднага сменя темата и започва да говори за „Априлския пленум” и за липсата на позиция от страна на Вълко Червенков, както и за култа към личността му.

Невена Шевалиева е запечатала със съгласието на Живков и разговора му с руски журналист. С него обсъждат създалата се около 10-ти ноември ситуация. От репликите на тримата се разбира, че са седнали приятелски на маса, а Живков подканя компанията с неподражаемото си чувство за хумор – „Нали ни се полага да пием водка”. Една от любимите марки на Тато се оказва “Смирнов”, а демонстрирайки с думи, че поглежда към витрината вежливо предлага на своите гости – „Ако искате, мога да ви сипя и “Столичная”. Живков припомня по-скоро на себе си, че по негово време се е произвеждала водка, която е била много по-добра от ментетата, заляли пазара след началото на прехода. Дори ги определя като опасни за консумация. След като е отпил първата глътка, подхвашат приятелски разговор, подкрепен от критики на Живков към руското правителство. Според него то не е направило нищо за него, макар че е един от най-големите приятели на руския народ. Живков изпраща сърдечни поздрави на „всички, които ме познават”.

В последствие Невена Шевалиева подхваща темата за свободата на словото, стигайки до извода, че такава дори след падането на комунистическия режим липсва в България. Тя се аргументира с направеното за БНТ интервю на Живков, което жестоко е цензурирано от президента Петър Младенов.

Живков я прекъсва. „Значи вие сте независими журналисти? Няма независими журналисти, няма!”, през смях констатира Тато. Руският колега, чието име така и не успяхме да разберем, пък припомня на събеседника си как шефът на БТА Боян Трайков е писал доноси срещу него и още двама колеги - сънародници, занасяйки ги право в Политбюро. Трайков открито настоявал те да бъдат изхвърлени от България заради различните им позиции от комунистическата власт.


С неизменната чаша кафе

Живков обръща разговора в друга посока – събитията от 10-ти ноември 1989 година. Той разказва, тропайки по масата, че всичко е било един предварителен сценарий, в който Михаил Горбачов е бил просто една марионетка на по-големи сили, които са го подкупили с пари, за да мълчи какво всъщност се случва. Според Живков дори тези „сили” са използвали успешно неговата суета, „подкупиха го с разни почести, Лариса…”. Невена Шевалиева на свой ред допълва казаното от Тодор Живков и констатира, че Дело номер едно не е можело да започне, ако не е имало разрешение и желание на самия Горбачов.

Разговорът завършва с крилата мисъл на Тодор Живков, която в някаква степен е изключително актуална и днес: „Русия може без България, но България без Русия – не”.
Frognews.bg предлага на своите читатели подбрани моменти от близо 6-часовите автентични разговори между Тодор Живков и Невена Шевалиева. Те са подбрани обективно и без спестяване на важни и съдбоносни факти. Публикуваме ги с изричното съгласие на семейството на Тодор Живков, което притежава авторските права върху записите.

Frognews.bg предупреждава, че авторските права върху тези звукозаписи принадлежат на Евгения Живкова и Владимир Живков. Използването на звукозаписите или на части от тах от страна трети лица може да бъде осъществено само с изришното съгласие на Евгения Живкова и Владимир Живков.

http://frognews.bg

 


Сходни връзки

FROGNEWS: Сензационно! Нечувани записи на Живков преосмислят Прехода?! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди