изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:36 EEST
Гунински-баща спечели скандален търг за метрото!    
НовиниБизнесменът Румен Гунински, чийто син, носещ същото име, бе отвлечен преди по-малко от месец в София, се оказа ортак с победителя в конкурса за един от двата участъка от северния лъч на столичното метро. Проверка на БЛИЦ разкри, че общинският съветник в Правец има гореща връзка със сдружението “Метробилд”, получило право да изгради подземната транспортна връзка между кварталите “Обеля” и “Надежда” срещу повече от 50 милиона лева.

Във фирмата си “Рум Ойл” Гунински е съдружник с Владимир Владимиров-Житенски. Той пък е собственик на един от двата изпълнителя на проекта - “Джи Пи Груп”, който заедно със “Сиенит” формира сдружението-победител, сдобило се на 6 ноември със заветното одобрение от седемчленната комисия. На същото заседание общинарите дадоха зелена светлина и на консорциум “Метростроителство 2009”, който получи правото да изгради втория участък от северния лъч на метрото.

В успеха на родните предприемачи нямаше да има нищо смущаващо, ако поне един от тях би могъл да се похвали с каквото и да било постижение в областта на подземното строителство. “Джи Пи Груп” и “Сиенит”, които образуват “Метробилд”, са специализирани в изграждане на обществени сгради и МОЛ-ове, но липсата на опит при тях е нищо в сравнение със ситуацията в “Метростроителство 2009”. Там едната от съставящите я фирми - “Станилов”, се занимава с укрепване на водни басейни, а другата - “Димов къмпани”, е с основен предмет на дейност… търговия и производство на осветителни тела.

Странният критерий за определяне на победителите в многомилионната надпревара поражда съмнения за прозрачността на процедурата. За сметка на Румен Гунински, Владимиров-Житенски и колегите им от “Метростроителство 2009” от конкурса бяха резнати международно признати компании като италианската “Пиачентини”, австрийската “Алпине”, испанската “Броеса” и турската “Доуш иншаат ве тиджарет”. Особено фрапиращ е случаят с югоизточните ни съседи, които са изградили подземния транспорт в Истанбул, а в момента разширяват столичното метро откъм хотел “Хемус”, но въпреки това комисията им е определила два пъти по-ниска техническа оценка от тази на начинаещите, но печеливши фирми.

В същото време пробойна в закона за обществените поръчки позволява манипулиране на финансовата оферта за проекта. Така например при средно предложение на останалите кандидати в рамките на 40 милиона лева “Метростроителство 2009” цака с народната цена от едва 35 милиона лева. Юридически обаче изпълнителят на проекта има право да увеличи взискуемата сума с цели 50% в зависимост от субективния промени по време на строителните дейности, а това прави над 50 милиона – колкото е реалната оферта на Гунински и сие за другия участък от северния лъч.

Очаква се пренебрегнатите чуждестранни компании да обжалват решението на комисията най-късно до края на следващата седмица – 19 ноември. Адвокатите ще поискат да бъде обяснено защо не са били посочени резултатите от показатели като “размер на аванса” и “елементи на ценообразуване”, които формират 17% от общия бал в конкурса. Ще бъде поставен и въпросът за преосмисляне на тежестта върху крайната оценка на фирмените планове за временна организация на движението в района на строителната дейност, тъй като законът не позволява на изпълнителя на проекта да взима еднолично решения, отнасящи се до наземния транспорт.

Никола Костадинов, БЛИЦ
 


Сходни връзки

Гунински-баща спечели скандален търг за метрото! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди