изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:54 EEST
Зехтинът помага в борбата с болестта на Алцхаймер    
Здраве
Зехтинът е способен да предотврати болестта на Алцхаймер. До такъв извод са стигнали учени физиобиолози от центъра за химични сензори във Филаделфия според Daily Telegraph. Съдържащите се в маслото вещества, в това число олеокантал (oleocanthal), изменят структурата на токсичните химични елементи, които, както предполагат специалистите, способстват развитието на слабоумието.


Именно тези химични елементи според учените директно нарушават функционирането на нервните клетки в мозъка на страдащите от Алцхаймер, което води до загуба на паметта, умиране на клетки и функционални нарушения в работата на мозъка. 

По думите на ръководителя на групата изследователи, професор Пол Бреслин, "това откритие може да помогне да се открие ефективно средство за профилактика и борба с тежкото заболяване".

Учените припомнят максимата "яж като гърците и живей като боговете", т.е. да се следват традициите на гръцката кухня: да се употребяват в голямо количество зеленчуци, сирене, кисело мляко, малко месо и малко червено вино. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Зехтинът помага в борбата с болестта на Алцхаймер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди