изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:39 EEST
В ПОМОЩ НА ХОРАТА В НУЖДА    
Новини

Първият частен лицензиран център за социални услуги вече работи в Добрич



Фирма "ВМВ" ООД -Добрич, е първият частен лицензиран център за социални услуги в Добрич  с удостоверения за регистрация от МТСП. Неин собственик и управител е Бранко Мерхар от Словения. От 2007 г. той има регистрирано в Добрич еднолично дружество с ограничена отговорност, което е за осигуряване на работа за българи в Словения. Кризата стеснила този пазар, а до края на тази година се предвижда фирмата да получи и  лиценз за трудово посредническа агенция. От екипа на "ВМВ" обясняват, че се е изисквал голям кураж да реализираме тази частна социална услуга, която предлагат. Обединили са знания на Бранко Мерхар от прилагането на такава услуга в Словения и познанията на екипа тук, за да се постигне европейско качество за предоставяне на социална услуга. Заплащането на този етап е символично като е съобразено с финансовите възможности на жителите на Добрич, обясняват от "ВМВ". Решили са да предоставят в Добрич социална услуга, защото са преценили, че има належаща нужда от тази услуга, тъй като в Добрич няма кой да я предоставя. "Общината работи по проекти за определена категория хора, които са социално слаби и за определен период от време. През другото време няма кой да се грижи за тежко болни и възрастни хора т.е. има необходимост от такива услуга в града. В Добрич има няколко регистрирани доставчици на социална услуга, но до момента нямаме информация някой да е реализирал лицензите, които има, обясняват от дружеството. И посочват, че удостоверения на "ВМВ" за регистрация са №4192 и №4193 на Министерството на труда и социалната политика.
Бранко мерхар обяснява, че в Словения законът налага във всяка община да има неправителствена организация, която да предоставя социална услуга. 50 на сто от разходите за нея се субсидират със средства от общинските бюджети. Крайният резултат е, че услугата е много добра и хората са доволни. Предоставя се и грижа за хора, които са в отдалечени райони. Ситуацията в България е по-различна, защото държавата тук не поема тези разходи, обяснява Бранко Мерхар.
Услугите, които "ВМВ" предлага за възрастните хора са  "Социален асистент" и "Домашен помощник", а за децата -  "Детегледачки". Услугата за възрастни може да е почасова, целодневна или денонощна грижа, според възможностите на потребителя за заплащане на услугата и неговите потребности. "Социалният асистент" се грижи за личната хигиена, аз хигиената в дома, за пазаруване, общуване - всичко, от което се нуждае възрастен човек или човек с увреждане. "Домашният помощник" се грижи най-вече за хигиената в дома и за пазаруване. Минималната такса е 1,50 лева за час - за пазаруване, за закупуване на лекарства, за доставка на готова храна, която предлагаме от ресторант "Албена" ,а максималната е 4,50 лева за час - при необходимост от смяна на памперси, за грижа за парализирани хора или лица с психични увреждания. Правят се и индивидуални цени, според потребностите на клиентите. Интересът за работа във фирмата е бил много голям. Регистрирани са над 700 желаещи да започнат работа. Подбрани са около 50, на които се разчита за извършване на определена дейност. За 15 от тях е проведено обучение с психолог, лекар от ОАРИЛ, социален работник. От "ВМВ" са категорични, че критериите за наемане на работа са много високи.
За първи път в Добрич фирмата предлага и услугата "Детегледачка". Тя включва почасови и целодневни грижи за обучение и възпитание на детето, водене и прибиране от училище или детска градина, подготовка на ученика, помощ при подготовката за следващия учебен ден. Предлага се грижа за деца в дома, когато, например, детските градини не работят, когато детето е в болнични. Ангажиментът на детегледачката е да обучава и възпитава детето, при което успешно използваме програмите на МОНМ за възпитателната работа. По-голяма част от детегледачките са учители по професия, които са подготвени да се грижат за деца. "Нашата цел е да подкрепим родителите във всичко, от което те имат нужда при отглеждането и възпитанието на децата, организиране на празници, рождени дни, водене на театър, разходка и т.н. Особено важно е родителите да не оставят децата си на неквалифицирани хора, които не са подготвени. За всички услуги, които ние предоставяме, най-важна е юридическата отговорност - сключваме договори с потребителите и с наетото лице. Няма опасност неподходящ човек да влезе в дома. Ние се явяваме в помощ на хората, които са в нужда, защото болестта и старостта ни спохождат и фирма "ВМВ" е тази, която може да е близо до хората, за да направи дните им по-леки", обясняват от фирмата. НДТ
 


Сходни връзки

В ПОМОЩ НА ХОРАТА В НУЖДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди