изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:00 EEST
Пълна промяна в здравеопазването    
Здраве
Не по-малко от 350 млн. лв. допълнително за финансиране на дейности в болничната помощ ще бъдат заложени в бюджет 2010 г, предаде БТА. Това предвижда подписаният днес меморандум за съгласие между парламентарните групи на ГЕРБ и на Синята коалиция.


Той бе представен пред журналисти в Народното събрание от председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов, съпредседателите на ПГ на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, в присъствието на здравния министър Божидар Нанев. Подпис под документа е положил и финансовият министър Симеон Дянков.
Не по-малко от 60 млн. лв. допълнително ще бъдат заделени за осигуряване на достъп на онкоболните до качествена медицинска помощ, а за нуждаещите се от хемодиализа - допълнителните средства няма да са по-малко от 10 млн. лв., е записано в документа. Около 30 млн. лв. допълнително ще бъдат предвидени и за реформиране на спешната помощ, която трябва да бъде разтоварена от неспецифични и немедицински задължения.
Предвижда се и постепенно да намалява лимитът на направления за преглед при специалист. Пациентите ще могат сами да определят при кой лекар да отидат и в кое лечебно заведение, обясни съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Така щели да бъдат премахнати ограниченията в достъпа до медицинска помощ, "наложени от управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ".
Реформата изисква ограничаване на финансови средства, като целта е да се поддържат не просто структури, а да има качествена дейност, подчерта министър Божидар Нанев. Той добави, че в проектозакона за бюджет на НЗОК за следващата година се въвеждат делегирани бюджети за болниците на база преминали брой болни през 2009 г. По думите му, това означава, че не всички болници ще могат да сключват договор с касата. Министърът посочи, че реформите в здравеопазването, от една страна, ще са структурни, а от друга - ще доведат до създаване на качествено нови условия в сферата на здравеопазването.
Подписаният днес меморандум между ПГ на ГЕРБ и на Синята коалиция Нанев коментира като сериозен ангажимент за промени в здравеопазването. Според  Иван Костов за пръв път в сферата на политиката по здравеопазването е постигнато съгласие за подкрепа на конкретни политически действия. dir.bg
 


Сходни връзки

Пълна промяна в здравеопазването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди