изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:14 EEST
УНИЦЕФ ОТЛИЧИ ДОБРИЧ КАТО "ПРИЯТЕЛ НА ДЕТЕТО"    
НовиниВ петък се състоя официална церемония по награждаване на пилотните български общини - приятели на детето от УНИЦЕФ.

Домакин на събитието бе Държавна агенция за закрила на детето. Участие в церемонията взеха Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, Надя Шабани, Председател на Държавна агенция за закрила на детето, Ева Босрисова, Асоциация Родители, представители на Детски съвет към ДАЗД. Отличени бяха общо 13 общини: Пловдив, Варна, Добрич , Димитровград, Чирпан, Свищов, Видин , Козлодуй, Раднево, Вълчи дол, Враца, Пазарджик и Столична община. Редом до представителите на местната власт застанаха и деца от наградените общини, защото приятели на детето са тези общини, които заявяват и поемат ангажимент, че гласовете, нуждите, приоритетите и правата на децата са неделима част от обществените политики, програми и решения. Целта на инициативата "Община-приятел на детето" е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво, като се създадат условия за реална защита на техните права и повишаване на благосъстоянието им.
Г-жа Надя Шабани откри церемонията с призив към представителите на местната власт да се вслушват в гласовете на децата. "Използвайте децата като свои консултанти, защото те са изключително креативни и имат задълбочен поглед върху детските проблеми."
Целта на инициативата "Община-приятел на детето" е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво, като се създадат условия за реална защита на техните права и повишаване на благосъстоянието им. Община-приятел на детето се основава на заключенията на Конференцията (Habitat II), че благосъстоянието на децата е фундаментален индикатор за демократичност и добро управление на всяко населено място.
От значение е не просто да бъдат отличени пилотните общини - приятели на детето, но и да се гарантира техния дългосрочен ангажимент за създаване на приятелска за детето среда, както и да се популяризира примера им.
Община-приятел на детето е разработена от Изследователския център на УНИЦЕФ "Иноченти" в резултат на решение на Втората конференция на ООН за населените места (Habitat II) за инициатива Child Friendly City от 1996г.
Церемонията съвпадна с двадесетата годишнина на Конвенцията на ООН за правата на детето. По този повод УНИЦЕФ България организира серия от събития насочени към пълноценното и активно участие на децата като пълноправни граждани на обществото
 


Сходни връзки

УНИЦЕФ ОТЛИЧИ ДОБРИЧ КАТО "ПРИЯТЕЛ НА ДЕТЕТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди