изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:44 EEST
ИДВАТ МОЩИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ    
Новини
За първи път в съвременната история на Добруджа в Добрич по инициатива на кмета Детелина Николова ще пристигнат мощите на Свети Климент Охридски.

  • Това ще стане на 25 ноември, когато православната църква чества светеца. Мощите на светеца ще бъдат придружени от двама гръцки монаси и български свещеник. Те ще бъдат посрещнати от кмета на Добрич на входа на града точно в деня, в който  българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Веднага след това в 17.00 часа мощите ще бъдат положени в храм "Света Троица", където ще се отслужат молебен и вечерня от всички свещеници от добричката духовна околия. След това гражданите и гостите на града ще имат възможност да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросят молитвеното му застъпничество. Храм "Света Троица" ще бъде отворен за посетители денонощно до обяд на 27 ноември.
    На 26 ноември от 9.00 часа в църквата ще бъде отслужена Божествена света литургия в присъствието на кмета на Добрич Детелина Николова, областния управител Желязко Желязков, директори на училища, както ученици и преподаватели от СОУ "Св. Климент Охридски". По-късно, отново в "Света Троица", в 16.00 часа ще започне вечерня и акатист - песнопение с напрегнато моление, при което вярващите стоят прави. На следващия ден - 27 ноември от 08.00 часа добрички духовници ще приключат светите служби с Божествена литургия.
    Мощите на Първоучителя и Радетеля Свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Свети Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Манастирът е древен монашески център, втори по значение в Гърция след Света Гора. Той е известен и почитан не само заради житията на светците, живяли в него, но и заради мощите на Свети Климент Охридски.
    Поводът за идването на светите мощи на Климент Охридски в Добрич е новостроящия се храм на неговото име, който е единствен в Североизточна България. Кметът на града Детелина Николова призовава всички добруджанци да се помолим на Светия отец да бъде наш закрилник и да ни подкрепя за здраве и благоденствие.
 


Сходни връзки

ИДВАТ МОЩИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ИДВАТ МОЩИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
Автор: Anonymous да 2009-11-25 @ 12:44 EET
Тава  е  чудесна  идея.Поздравяван  инициаторите.Нека  всички  в  тази   страна   да   се  запознаят  с  колосалното    му   дело.Българите  в  Македония  също  да  се  запознаят  с  истината  такава  кавато  е,  а  не  такава  каквато  им  я  представят.Дайте    възможност   за  висока  гласност и  нека  всички  истински     българи  в  Мизия,   Тракия,  Македония  и  по  целият  свят  разберат,  че    историята  ни  е   изключително  богата  на  интелигентни  и  можещи  хора  достойни  да  бъдат  канонизирани  като  СВЕТИИ.  Дай  боже.Хора  такива  в  нашата  история - много.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.41 секунди