изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:29 EEST
Президентът: Лъжат, източиха ми сметката    
Новини
Вярно е, че Министерството на финансите изпразни сметките на президентството - това е самата истина, заяви президентът Георги Първанов в "Шоуто на Слави" по bTV.


"Тези плащания се документират по специална система. Вчера Дянков изрече няколко лъжи в рамките на 3 минути - той твърди, че има забавено плащане, но не е така, защото парите бяха отпуснати на следващия ден, след нашата остра реакция. Дянков твърди, че е станала техническа грешка - вероятността за такава грешка е като да се удари джакпота в тотото. Ние създаваме прецедент държавния глава на България да остане без пари", каза Първанов, цитиран от КРОСС.
Той поясни, че в понеделник в сметката на президенството е имало 30 000 лева, на другия ден са прведени 200 000 лева, а на третия ден са изтеглени всичките 230 000 лева.
Държавният глава коментира и напрежението между него и Бойко Борисов.
"Напрежение има между мен и премиера, но по-нормално е да има дебат, полемика. Аз се стремя да предлагам политически теми за такъв дебат - например енергетиката. Във всеки случай съзирам стремеж натискът към президентската институция да се персонализира към неща, които не засягат тази институция", каза президентът.
Той поясни, че има принципни различия с кабинета - например за начина на излизане от кризата - според него акцентът трябва да бъде на потреблението, а не обратното, каквато е философия на правителството за бюджета.
"По отношение на бюджета, щом като финансовият министър е казал „постна пица", аз не мога да водя такъв експертен разговор. Оценявам позитивно стремежа да се въведе по-голяма дисциплина в разходването на средствата, това е неизбежно. Но аз имам по-различно разбиране за философията на бюджета - така, както правят в Европа - те инвестират в сферите на производството", подчерта Първанов.
"Отлагат се прекалено много плащания - например към фирмите, реализирали обществени поръчки. Това води до фалити на фирми, освобождаване на работна ръка и до засилване на кризата - на около 1-1.5 % от БВП възлизат тези плащания, което ще се прехвърли в бюджета за следващата година. Ще го усетим по джоба си", допълни държавният глава.
По думите му бюджетът ще бъде приет с "някои импровизации" в парламента, като например коментарите около казаните за ракия.
"Тази кулинаризация на политическия дебат по бюджета не ми харесва", коментира Първанов.
Той коментира и твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че заедно с Ахмед Доган стои зад партия "Лидер".
"Ако виждахме ясна политика, която да доведе до това босовете на организираната престъпност да получат своето, бих го приел, иначе имам своите съмнения и дано не се оправдаят, беше категоричен държавния глава. Не е добре да се подбужда към омраза, независимо дали го прави депутат или който и да е. Това подлежи на забрана. Премиерът се извини, но проблемът не е еднократното извинение. Проблемът е, че насилието се изповядва всеки ден от парламентарната трибуна - самите политици дават тон за такова отношение", заяви Първанов.
dir.bg
 


Сходни връзки

Президентът: Лъжат, източиха ми сметката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди