изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:30 EEST
Порой уби поклонници в Мека, 400 наши са там    
По света
Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека, съобщи пред БТА заместник-главния мюфтия Ведат Ахмед. Вчера в Мека, Саудитска Арабия, започна хаджът - традиционното ежегодно поклонение на мюсюлманите.


Вероятно заради икономическата криза и новия грипен вирус тази година желаещите да станат хаджии са значително по-малко, коментира Ахмед. В свещения град Мека ще посрещнат предстоящия утре Курбан байрам 389 мюсюлмани от България, като от кралската квота са се възползвали 50 души, уточни той. Заместник-главният мюфтия съобщи, че миналата година хаджии са станали близо 700 мюсюлмани, като 70 от тях са били от квота на краля на Саудитска Арабия. Всяка година крал Абдула отпуска безплатна квота за хаджии, като средствата покриват транспортните и другите разходи по време на едномесечния престой.
В същото време информационни агенции съобщиха, че най-малко 48 души, сред които и поклонници, са загинали при наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове, излели се в района на свещения за исляма град и околностите му, предаде БГНЕС. Днес се очаква на връх Арафат в околностите на Мека да се съберат близо 2,5 милиона мюсюлмани. Там ще се проведе главният обред на хаджа - вакуф, при който се стои прав от пладне до залез слънце. Въпреки мерките за безопасност, властите се оказаха неподготвени за причинените от проливните дъждове наводнения.
У нас големият мюсюлмански празник Курбан байрам ще започне утре с молитва в повече.
Дир.бг
 


Сходни връзки

Порой уби поклонници в Мека, 400 наши са там | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди