изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 09:41 EEST
МЛАДИ И СТАРИ МОЛЯТ МИЛОСТ ЗА ЖИВИТЕ И ПОКОЙ ЗА МЪРТВИТЕ    
Общество

Свещениците се надяват да съберат средства, за да продължи работата по изграждането на храм на името на св. Климент Охридски

 

За първи път от много години, дори не може да се каже от кога, мощите на светец пристигнаха в Добрич. Както НДТ писа, те са на първоучителя св. Климент Охридски. Придружени от двама гръцки свещеници, те бяха посрещнати именно в деня, в който православната църква чества светеца.



Историята разказва, че когато се отправили към Великоморавия, светите отци Кирил и Методий взели със себе си и своя роднина Климент. Той бил още юноша, но с радост приел да бъде техен спътник. Заедно с тях стигнал чак до Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Андрей ІІ.

След смъртта на Методий, немските духовници прогонили от Великоморавия славянските просветители и учениците на двамата братя се върнали в България. Цар Борис изпратил Климент в Охрид, където той работил всеотдайно сред новопокръстените като учител и свещеник. На събора в Преслав през 893 г. св. Климент бил избран за пръв епископ на българския език. В продължение на 30 години Климент служил, превеждал книги от гръцки на български и създал свои достойни последователи. Опростил глаголицата и създал т. нар. кирилица. Основал манастира "Св. Пантелеймон", където завършил светлия му живот.

Свети Климент Охридски починал на 27 юли 916 г. В знак на признателност учениците му написали неговото житие - в памет на великия учител и просветител на българите.

Още при пристигането на мощите на свети Климент Охридски в 17 часа в сряда храмът бе препълнен с хора, които бяха дошли да измолят милост за живите и покой за мъртвите си близки и роднини. Вечернята започна, водена от един от гръцките монаси. Вчера сутринта духовници от Добричката духовна околия в 9 часа отслужиха Божествена литургия. И докато духовният клир пееше, хората - млади и стари, се покланяха пред реликвата. Всеки един бе прекръстван от свещеник, като отнасяше в дома си щипка памук, докоснала се до мощите. Отецът, посрещащ миряните, намираше топла дума за всеки един - според годините и обясняваше, че шипката памук може да се съхрани пред домашната икона - като реликва.

Да се помолят в храма вчера сутринта като обикновени миряни влязоха и зам.-областният управител Тодор Георгиев, и кметът на Добрич Детелина Николова. Току до мощите е разположена и касичката, в която всеки, който желае, може да даде своята лепта, според възможностите си, за доизграждането на храм "Св. Климент Охридски". Сред дошлите сутринта в храма бе директорката на едноименното училище Юлияна Герасимова, както и ученици от училището. Някои от децата - преди да целунат свещените мощи, отделиха паричка от дневните си и също пуснаха в касичката за новия храм.

Припомняме, че храм "Св. Климент Охридски", чиято първа копка бе направена през 2004 г. от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и епископът на Варшава Сава, ще бъде кръстокуполна църква и първа такава в Североизточна България. Проектът за нейното изграждане е дело на арх. Асен Коев и е дарение от негова страна. Според разчетите на наместничеството, за съграждането на храма са нужни още около 80 хил. лв.

Неотдавна архиерейският наместник иконом Стоян Иванов бе съобщил, че иконостасът се изработва от русенска фирма и е почти готов. Размерът му е 37 кв. м, с дърворезба. В него ще бъдат вградени и шест икони, дарени от дирекция “Вероизповедания” към МС за новия храм - по настояване на Детелина Николова. Една от тях изобразява св. Климент Охридски. Иконите са били откраднати от параклис на болница в Истанбул и открити по-късно от Интерпол в частна изложба в Германия.

За да бъдат събрани средства за довършването на църквата,  на 25 септември бе проведен и благотворителен концерт, в който участие взеха космическият глас Валя Балканска с 20 родопски гайди и добруджанската певица Калинка Вълчева.

НДТ

 

 

 


Сходни връзки

МЛАДИ И СТАРИ МОЛЯТ МИЛОСТ ЗА ЖИВИТЕ И ПОКОЙ ЗА МЪРТВИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди