изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:49 EEST
ЧРЕЗ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО СЕ ПРОВЕРЯВАТ 27 ПРОЕКТА ПО САПАРД    
НовиниОфициалното приключване на програма САПАРД трябва да стане до 31 декември, каза пред участниците в националния аграрен семинар зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов.

Той посочи,че, макар България първа да стартира с реализацията на програмата, тя остана последна в изпълнението й,  благодарението на допуснатите грешки  по време на седемгодишното й изпълнение. Към момента има сто проекта на обща стойност 105 милиона лева, които трябва да се обработят до 7 декември. Тогава разплащателната агенция трябва да приключи обработката им и да пусне заявки за плащане . След това има одобрена методология от Министерството на финансите за плащането.  Земеделският министър е поискал съдействие от външното министерство на България да се поиска информация п 27 случая със сигнали за извършени измами, където контрагентите са от чужбина. Решението на тези случаи също трябва да стане до 7 декември,за да бъдат одобрени или отхвърлени тези 27 проекта. До 7 декември РА трябва да има окончателно решение по проектите, за да се отмете приключването на програмата до 31 декември. Най-важното е да отметем нейното приключване пред Брюксел, посочи С. Симеонов.
Във връзка с приложението на Програмата за развитие на селските райони   бе посочено, че са приети 10 800 проекта на стойност, която превишава стойността на цялата програма за седем години. Допуснато е да се приемат проекти, чиято сума многократно надхвърля  отпуснатите средства не само за година, но и за целия период на програмата. Счита се, че определени сектори не са  били дооценени правилно. Така по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства първоначалният ресурс от половин милиард евро няма да е достатъчен. Стана ясно, че сега има нови одобрени 1548 проекта, отхвърлени са 61. Проблем ще е оценката кои проекти ще се считат за одобрени през 2009 г.1, тъй като от 2010 годна се предвижда безвъзмездното финансиране по тази мярка да намалее.
 


Сходни връзки

ЧРЕЗ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО СЕ ПРОВЕРЯВАТ 27 ПРОЕКТА ПО САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди