изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:17 EEST
“ДОБРИЧКИ ПАНАИР” СРЕЩНА ФЕРМЕРИТЕ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ    
НовиниСамо аграрният сектор бележи 3 процента ръст. Кога ще си получат парите за плащанията на площ и по проектите по САПАРД и ПРСР – това бяха основните въпроси, които интересуваха земеделските производители. Лично земеделският министър ги увери, че пари за аграрния сектор през 2010 г. ще има и то повече от 2009 г.

В условията на тежка криза, каквато през последните десет години не се е случвала, единственият сектор, който бележи ръст в тази тежка ситуация е аграрният сектор. Това каза при откриването на националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него” аграрният министър д-р Мирослав Найденов. Затова, според него на МЗХ не бива да се гледа като на клон на социалното министерство. Той заяви, че държавата ще се обърне към сектора, за да осигурява той не само заетост, но и да е локомотив на българската икономика днес.
Форумът, който се провежда за 15 път, бе в хотел “Адмирал” в курорта  “Златни пясъци”. Сред гостите бе и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, Ивайло Тодоров – главен секретар н аАЗПБ, Радослав Христов – председател на НАЗ, Александър Дьоринг от Европейската федерация на производителите на фуражи, Пека Песонен – генерален секретар на Обединената асоциация на фермерите и земеделските кооперативи, Иван Мандев – председател на Общинския съвет в Добрич и Надежда Петкова – зам.-кмет на Добрич. 
Участници и гости бяха приветствани от изпълнителния директор на “Добрички панаир” Звезделина Иванова, която подчерта, че най-голямото богатство на България са предприемчивите ни съграждани, които обичат земята и своята професия.
“Добре е да започнем да се възползваме максимално от възможностите на общата селскостопанска политика, каза министърът. И добави, че за 2010 г. 48 % от бюджета на Европейския съюз ще е за ОСП. Трябва да се възползваме максимално, за да се осигури достоен начин за реализация на българското земеделие”, каза министър Найденов.
По време на форума той оповести мерките за подкрепа на българското земеделие през 2010 г., въпреки тежкото финансово положение на странната в момента.
За  схемите за национални доплащания към европейските плащания на площ ще са заделени 300 млн. лв, от които половината са „под чертата”. „Мога да гарантирам, че работим и вече имаме първите положителни сигнали  - бюджетът от огромен дефицит вече е на плюс. Рестриктивните мерки на българското правителство вече дават ефект. За следващата година ще може да се разчита на 300 млн. Лева, разпределени по схемата за единно плащане на площ и схемата за глава добитък, която и до момента не функционира. От 1 декември започва да функционира. В понеделник вечерта директорът на НВМС  донесе на диск актуализираните данни, за да могат 30 000 бенефициенти от 1 декември да се възползват от тази възможност.”, каза министърът. Заместникът му Преслав Борисов пък е заредил в системата ИСАК последните данни във връзка със схемите  за единно плащане на площ. „В условията на наваксване след едно изключително голямо закъснение, се надявам в началото на декември дасе разплатят 211 млн. лв.  За 2009 г. И да успеем да убедим ЕС, че можем да управляваме не само европейски средства,но и национално съфинансиране.”, каза министърът.
Той обеща за първи път 70 млн. Лева тази година да отидат като средства за намаляване на акциза Тъй като са пропуснати сроковете за нотифициране за 2010 г. е решено те да стигнат до земеделските производители по схемите за единно плащане. Така 40 млн. Лв. Ще с заделени за държавни помощи по програмата de minimis като максималният размер е увеличен от 7500 на 15 000 евро.
Министърът увери още, че българските животновъди ще се възползват и от средства от европейския бюджет  - част от 300 млн. Евро, които Европейската комисия е разрешила да се изплатят в първите дни на 2010 г. От тях страната ни ще се възползва от 3 млн. евро. Те ще са за млекопроизводителите.
През последните седмици, по всяка вероятност, ще ни бъде разрешено да използваме още 28 млн. Евро  европейски средства за подпомагане на млекопроизводителите.
При всички случаи средствата от бюджет 2010 г. за аграрния сектор ще са повече от тези през 2009 г., но това не важи за администрацията, където разходите ще са с 32% съкратени.
През последните три месеца аграрният сектор бележи 3 процента ръст , а икономиката ни като цяло е с 10,8 процента спад като в сферата на услугите спадът е с 16%. При това има и експортен ръст на селскостопанските стоки, предимно  хранителни продукти.
Министърът не пропусна да отбележи, че предишното правителство е откраднало 4 милиарда лева, които са отишли за странни неща и посочи как са купувани по 20-30 комплекта гуми за един автомобил.
Въпреки нямането в държавния бюджет, приоритет ще бъде аграрният сектор, заключи министър Найденов при откриването на семинара.
След като министърът вече не беше в залата, изригнаха въпросите на земеделските производители.  Те искаха да знаят дали наистина от началото на декември ще започне изплащането на директните плащания. Те искаха да знаят кога ще си получат парите по САПАРД, кога и колко проекта помярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства ще бъдат подкрепени по Програмата за развитие на селското стопанство, защо им се налагат санкции за енергийните култури и защо на въпрос за такива санкции в село във Варненско, фермерите получават отговори от земеделските служби, че нямат земи на самолетна писта. От залата имаше предложения, ако Разплащателната агенция няма пари, за да изплати директните плащания от началото на декември, да тегли кредит, така както правят и фермерите, за да работят. “Много некадърници имате в системата”, констатираха фермери и призоваха те да бъдат разчистени от звената на министерството. В рамките на срещата стана ясно, че отпадат четири от преференциите, които досега са ползвали земеделските стопани, тъй като е изтекъл срокът, в който България може да се възползва от тях. Вместо това ще се въведе инвестиционна помощ, каза Д. Танева. Тя добави, че Законът за браншовите организации все още не е внесен от Министерски съвет в парламента.
Националният аграрен семинар продължава до 26 ноември. Снощи в работата му трябваше да се включат още зам.-министър Преслав Борисов и изпълнителният директорът на ДФ “Земеделие” Калина Илиева, за да могат земеделските производители от цялата страна да получат отговори на въпросите, които ги интересуват.
 


Сходни връзки

“ДОБРИЧКИ ПАНАИР” СРЕЩНА ФЕРМЕРИТЕ С УПРАВЛЯВАЩИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди