изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:41 EEST
Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи"    
Европейски съюз
На българския кандидат за комисар Румяна Желева, сегашен министър на външните работи, се предлага ресорът "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи" в следващата Европейска комисия. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който представи днес ресорите на кандидатите за комисари, предаде БТА.


Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който представи днес ресорите на кандидатите за комисари, предаде БТА. "Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това. Това каза пред агенцията външният министър  Румяна  Желева. Това е, което искахме - в международен план да реализираме външните отношения на ЕС. "Възможностите за това не са толкова много след като отпадна възможността за разширяването (като ресор), така че това е другата възможност", добави Румяна Желева.

Досега името на Желева се споменаваше като бъдещ комисар освен по разширяване, и по енергетика, дори и по правосъдие и вътрешен ред. От новите кандидат-комисари 13 са от сегашния състав на ЕК, жените в новата комисия ще са 9. Три от тях - баронеса Катрин Аштън от Великобритания, Нели Крус от Холандия и Вивиан Рединг от Люксембург, ще бъдат и заместник-председатели на комисията. Испанецът Хоакин Алмуня беше определен за европейски комисар за конкуренцията в новата Европейска комисия. Белгиецът Карел де Гухт ще отговаря за търговията, а финландецът Оли Рен - за икономичестите въпроси. Французинът Мишел Барние ще отговаря за вътрешния пазар и финансовите услуги. Барние бе натоварен с тези отговорности въпреки възраженията на Великобритания, посочи дипломатически източник. ЕК обяви още, че ще има и комисар по въпросите на климата. Предложението е това да бъде датчанката Кони Хедегард. Това е сигнал към останалата част от света преди конференцията за климатичните промени в Копенхаген, заяви Барозу. Председателят на ЕК предлага на кандидат комисаря от Румъния Дачиан Чолош да поеме ресора "Земеделие и развитие на селските райони". Румъния поиска да получи този ресор още преди време и няколко страни, сред които и Франция, лобираха в нейна подкрепа. Освен това Румъния защити желанието си да получи този пост като се позова на това, че на първия й представител в ЕК - Леонард Орбан, бе даден доста маловажния ресор - "Езиково многообразие". На кандидат комисаря от Гърция Мария Даманаки се предлага ресорът "Морска дейност и риболов", а на кандидата от Кипър Андрула Василиу, отговаряща в сегашната комисия за здравеопазването, ресора "Образование, култура, езиково многообразие и младеж". "След 5 години бих искал този колектив от еврокомисари да е успял да ни извади от икономическата криза", заяви Жозе Барозу на пресконференция в Брюксел, цитиран от АФП и БТА. "Очаквам от новата комисия да помогне на Европа да излезе от кризата и да подготви стратегии за справяне с последиците от мащабните планове за икономически подем, приложени от европейските правителства, за да се преборят с рецесията. Милиардите евро държавни разходи увеличиха бюджетните дефицити на страните членки до невиждани в историята нива", подчерта Барозу. Новата ЕК ще встъпи в длъжност през февруари 2010 г., след като всеки един от членовете й бъде изслушан в Европейския парламент, който предстои също да се произнесе по новия състав на изпълнителния орган на ЕС. Дир.бг

*************

Румяна Русева Желева е родена на 18 април 1969 г. в Нова Загора.

Завършва немската гимназия в Бургас. Завършва педагогика и социология в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2003 г. става доктор по социология (PhD) - Otto-von-Guericke Universitat, Германия.

Желева има множество участия в международни социални проекти и проекти в областта на регионалното развитие. Десетки публикации по икономическа социология, предприемачество, корпоративна социална отговорност и индустриални отношения (от 1997 г.).

Хоноруван преподавател в катедра по социология, СУ "Св. Климент Охридски" (от 2001 г.).

Научен сътрудник в секция "Социология на труда и социалната политика", Институт по социология на Българска академия на науките (от 2005 г.).

Гост -преподавател е по европейски изследвания, Университет Магдебург, Германия (2007 г.).

Член на Политическа партия ГЕРБ.

Евродепутат е в Група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи.

През 2009 г. става отново евродепутат. Тя е №1 в листата на ГЕРБ в кампанията по избиране на български представители в Европейския парламент.

През юли 2009 година става министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов.

През ноември 2009 година правителството определя министъра на външните работи Румяна Желева за кандидат на България за комисар в Европейската комисия.

На 27 ноември 2009 година председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предлага на Румяна Желева да поеме ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи".

Румяна Желева е семейна.

*******************

Опозицията: Постът на Желева е обида за България
27 ноември 2009 / News.dir.bg
Председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев определи новия ресор на българския еврокомисар като „Министерството на бедствията и авариите на Европейската комисия”.
Според него позицията на Румяна Желева е по-скоро „помощник-комисар”.
Пред “Фокус” Станишев заяви: „През 2007 година, когато България за първи път имаше възможност да излъчи своя комисар, въпреки че предварително бяха разпределени ресорите и трябваше да се отделя ресор от вече съществуващите, което само по себе си беше достатъчно трудно, България получи възможност да отговаря за една важна европейска политика – политика за потребителите. Българската кандидатура, за разлика от румънската тогава, не беше върната. Г-жа Кунева беше комисар, който се ползваше с високо доверие от Европейската комисия. Тя беше обявена и за комисар на годината, и за европеец на годината – и постигна това за много кратки срокове. За сравнение сега – кандидатът на Румъния получава за ресор селско стопанство и развитие на селските райони, което е почти половината бюджет на целия Европейски съюз”.
Лидерът на БСП препоръча да се направи анализ и какви политики се дават на другите страни, които са нови членки на Европейския съюз -  страни, които не са от толкова отдавна, но заради авторитета на кандидатите и зарази ефективния диалог и сътрудничеството с комисията действително получават сектори, в които има политика.
„Българското правителство и премиерът г-н Борисов какво ли не изприказваха: че искаме регионална политика, че искаме енергетика. Последното беше уж комуникации и медийна политика, което ни било обещано от някой колега – министър-председател. И накрая - един ресор, който показва отношение, което никак не е за радост. Това е тъжен факт”, каза още бившият премиер.
По думите му ресорът на българския кандидат означава хуманитарна помощ по време на кризи някъде в Африка - нещо като Министерство на бедствията и авариите в Европейската комисия.
„С толкова много хвалби и приказки, такъв резултат накрая е действително обиден за страната", коментира Станишев.
Не може да се каже, че сме доволни от ресора, който получава българският еврокомисар, това се посочва и в позицията на евродепутата Филиз Хюсменова по повод разпределението на ресорите в новата Европейска комисия. 
На практика не е удовлетворена нито една от предварително лансираните идеи от страна на нашето правителство. Жалко, че ГЕРБ не е успял да оползотвори така широко прокламираната от партията подкрепа на Европейската народна партия.
"Убеден съм, че ако българската кандидатура за европейски комисар бе Меглена Кунева, България щеше да получи по-добър ресор, каза европейският депутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин, бивш външен министър на България.
„Ресорите се разпределят според опита, компетентността на кандидата и неговите компетенции да води европейска политика, мисля, че г-жа Кунева доказа тези свои възможности през последните години. Тя е позната и известна фигура в Европейския съюз и свърши много”, обясни той.
Калфин посочи, че като цяло е ядосан от дадения на страната ни ресор. „Погледнете новите страни-членки какви ресори получават  – Румъния взема селско стопанство, ресор „бюджет” взема полският представител, а разширяването се дава на чешкия представител, социалната политика се взема от унгарския представител, транспортната политика се взема от естонския представител – това са нови страни-членки и между тях много ясно се вижда къде стои България и това е не заради страната ни, а заради кандидатурата”, каза Калфин.
"Аз съм учуден как така държави като Румъния успяха да извоюват толкова отговорни ресори, като земеделие, а ние пак се наредихме на опашката", коментира на свой ред лидерът на РЗС Яне Янев.
„Ние от РЗС за пореден път сме изненадани в негативен план от действията на Жозе Барозу спрямо България, тъй като би било редно като председател на ЕК той да знае, че ние по отношение на проблемите, свързани с кризисните ситуации, с бедствията и авариите, можем да бъдем посочени като лош пример, защото България не е решила до момента по адекватен начин нито един проблем, свързан с бедствия и аварии”, каза Янев.
"Вярвам, че министър Румяна Желева ще се справи успешно", заяви пред БТА обаче почетният президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. "Това всъщност е комбинация от три различни ресора, което изисква сериозно разпределение на вниманието по три отделни направления и вярвам, че министър Желева ще се справи", коментира Паси.
 


Сходни връзки

Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи" | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи"
Автор: Anonymous да 2009-11-28 @ 06:59 EET

На Румъния земеделие,а на нас хуманитарни дейности.На тая грозотия и тъпотия и това ни е много.

Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи"
Автор: Anonymous да 2009-11-28 @ 08:29 EET
Моля Ви,бъдете толерантни към г-жа Желева.След 1 година можем да коментираме работата й.
Не ми харесва ресора който са й дали.Аз предпочитам г-жа М.Кунева,но живеем в демократично общество и трябва да се съобразяваме с принципите й.
Желая й успех!
Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи"
Автор: Anonymous да 2009-11-28 @ 11:20 EET
За нашата държава би било добре да имаме комисар, които да отговаря за земеделието, но тъй като този сектор не е сред приоритета на управляващите, никога не сме се борили за тази комисия.  ББ се взе твърде на сериозно и си мисли, че и другите го приемат така. Да да ама не. Затова ето ви една комисиика, колкото да не сте без нищо и айде. Ако не бе се направил ББ на велик и бе оставил Миглена Кунева сега нямаше да ппишем такива неща по форумите
Румяна Желева получи неочакван ресор в ЕК: "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи"
Автор: Anonymous да 2009-11-28 @ 11:28 EET

На Страна известна с ефективната си борба с бедствията, какво друго да й дадат? Селско стопанство - не може, за да не бъде сполетяно европейското аграрно стопанство от зла участ. :-Р

Пък и какво разбират нашите земеделци и животновъди от аграрно стопанство. Хората отдавна са въвели промишлени методи на работа.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди