изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:52 EEST
ЩЕ НИ СПАСИ ЛИ ЛИСАБОН    
НовиниЕдин от най-важните въпроси, които стоят днес пред човечеството е, какво ще оставим на поколенията след нас. И дали въобще тях ще ги има, ако апокалиптичните прогнози за ефекта от глобалното затопляне се сбъднат.  Трябва да сме наясно, че ако не предприемем сега мерките и действията, за да се справим с проблемите, с предизвикателствата на нашето време, бъдещите поколения ще наследят един изчерпан свят. Ще ни помогне ли Договорът от Лисабон за това?

 Изменението на климата не е далечна, а настояща заплаха, която непрекъснато се засилва. Климатолозите от Междуправителствения панел за изменение на климата на ООН предупреждават за по-нататъшното покачване на температурите с цели 4 градуса до 2100 г. Европа вече е засегната, но тези, които ще пострадат най-много са страните, където климатът вече е по-топъл, а оцеляването зависи предимно от земеделието. В тази смисъл сред засегнатите вече е и България. От средата та 90-те години Европейският съюз увеличи усилията си за справяне със заплахата за климата. Съгласно Протокола от Киото от 1997 г. ЕС-15 се ангажира до 2012 г. да намали с 8 процента емисиите от парниковите газове в сравнение с нивата от 1990 г. През 2007 г. бе договорен обширен пакет от мерки, който предвижда намаляване на емисиите парникови газове в ЕС с 20 %  до 2020 г. и с 30 % ако бъде постигнато международно споразумение. Повишаване на енергийната ефективност с 20 % до 2020 г. Повишаване на дела на възобновяемата енергия до 20 % до 2020 г.
Един от важните въпроси днес, когато влиза в сила Договорът от Лисабон, е ще успее ли той да допринесе за това човечеството да спре унищожителния си ход. Именно борбата срещу изменението на климата, създаването на амбициозна космическа програма, гарантиране сигурността на енергийните доставки са някои от нещата, които ЕС може да направи, благодарение на Договора от Лисабон. С него борбата срещу изменението на климата на международно ниво става конкретна цел на политиката на ЕС в областта на околната среда. Договорът от Лисабон прибавя подкрепата за международни действия за борба срещу изменението на климата към целите на политиката за околна среда на ЕС. При това ясно признава водещата роля на ЕС в това отношение на международната сцена. Борбата срещу изменението на климата на международно равнище е в центъра на политиката на ЕС в областта на околната среда, заедно с устойчивото развитие. Те вече присъстват в съществуващите договори на ЕС, но Договорът от Лисабон е този, който трябва да даде ясни определения като подкрепя действията на ЕС в тези области. За пръв път в договорите ще има раздел за енергията, който определя за цели на политиката на Съюза в тази област гарантирането на безпроблемно функциониране на енергийния пазар, по-специално на енергийните доставки, и стимулирането на енергийна ефективност и икономии на енергия, както и разработването на нови и възобновяеми форми на енергия. Договорът от Лисабон се стреми да улесни предотвратяването и защитата от природни и причинени от човека бедствия в ЕС. Нова законова основа ще позволи действията на страните от ЕС в тази област да бъдат подпомогнати и ще се стимулира оперативното сътрудничество. В центъра на документа е благосъстоянието на европейските граждани. Но, то не може да е факт, ако продължава унищожаването на околната среда с всички икономически и социални последици от това. В този смисъл Договорът от Лисабон посочва, че една от целите на Съюза е да работи за устойчиво развитие на Европа, което се базира на високо ниво на защита и подобряване на качеството на околната среда. Устойчивото развитие също така е утвърдено като една от основните цели на Съюза в отношенията му с останалия свят. Защото устойчиво развитие е онова, което е определено като развитие, което задоволява нуждите на настоящето без да застрашава възможностите на бъдещите поколения да задоволят своите нужди.
 


Сходни връзки

ЩЕ НИ СПАСИ ЛИ ЛИСАБОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди