изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:59 EEST
Уволнение разцепва църквата отново    
Общество
Светият синод на Българската православна църква уволни един от владиците си, с което докара църквата до ръба на ново разцепление. С безпрецедентно решение от 1 декември българските митрополити приели наредба, според която колективното им събрание - Синодът, ще има право да уволнява всеки един от тях, пише вестник "Труд", цитиран от БГНЕС.


Архиерей, който за период от повече от 2 години не пребивава преимуществено в епархията си, ще може да бъде освобождаван, гласи документът. За да няма тълкувания, владиците уточнили и какво имат предвид под преимуществено пребиваване - живеене в епархията повече от година в рамките на двегодишен интервал.

На същото свое заседание и на основание на новата си наредба синодалните старци подписали оставката на Западноевропейския митрополит Симеон. Митрополитът, чието официално административно седалище е в Берлин и надзирава всички български църковни енории в Западна Европа, от няколко години е болен и за дълги периоди се лекува в САЩ.

Заради непрекъснатите си отсъствия преди 4 г. дядо Симеон бе подал оставката си, но по-късно я оттегли. А това лято предложи на “колегите си” да бъде назначен за временен владика неговият викарий - епископ Тихон. Според източници, близки до синодалната палата, с освобождаването на дядо Симеон владиците искали да се отърват и от и. д. митриполит Тихон, когото недолюбвали заради “топлите” му връзки с католическата църква.

Гневът на достопочтените църковни йерарси прелял, след като на 21 октомври агенция Франс прес пусна снимка на дядо Тихон, който братски се здрависва с папа Бенедикт Шестнайсти на площад “Св. Петър” в Рим. dir.bg
 


Сходни връзки

Уволнение разцепва църквата отново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди