изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:12 EEST
САЩ иска да приемем затворници от Гуантанамо?    
НовиниНа 7 декември тази година премиерът Бойко Борисов е получил писмо от американското правителство с молба българските власти да разгледат възможността за преместване на лица от Гуантанамо в България, пише "Стандарт".

"На 3 декември се срещах с вицепремиера Цветанов, за да разгледаме нашето сътрудничество по този въпрос", пише в писмото си специалният пратеник на САЩ Даниел Фрийд. Той посочва още, че "помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама". В документа се припомня и че на 15 юни САЩ и Европейският съюз са имали съвместно изявление, в което са изразили подкрепа за закриване на местата за задържане в Гуантанамо.

Още на 8 декември премиерът Борисов е сложил резолюция на писмото, с която го праща на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и външна политика за обсъждане. Премиерът е поискал в дебатите да участват вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, както и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Българското правителство в лицето на премиера е запознало веднага Народното събрание с искането и предстои обсъждане", коментира за "Стандарт" министър Цветан Цветанов. "Молбата на САЩ ще бъде широко дискутирана и ще се вземе най-доброто решение по случая", категорични бяха депутатите от управляващата партия.

Те допълниха, че още във вторник Цветанов и Йовчев ще бъдат изслушани в комисиите, за да имат народните избраници пълна картина на ситуацията. Източници от Брюксел пък коментираха, че няколко водещи европейски държави като Италия, Франция, Холандия, Унгария и Великобритания вече са изпълнили молбата на американския пратеник и са приели арестанти. "Ако всички са приели, не би трябвало само ние да откажем съдействие за Гуантанамо", обясниха още депутатите от ГЕРБ.

Ако все пак България вземе решение да приюти арестанти от Гуантанамо, то това ще бъде по-скоро символичен жест, коментираха още представителите от Брюксел. Те споделиха, че става въпрос за един арестант. Ако той бъде допуснат в България, то това няма да стане по-рано от февруари идната година. news.bg

 


Сходни връзки

САЩ иска да приемем затворници от Гуантанамо? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди