изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:08 EEST
Средиземно море се напълнило само за две години    
Любопитно Потоп с библейски размери е "напълнил" Средиземно море с вода от Аталнтическия океан само за две години. Този мащабен процес е известен на учените, но сензацията в случая е, че той се е извършил буквално за месеци, като в пика му морското равнище е нараствало с 10 м на ден.


Откритието на испански учени от Института за земни изследвания в Барселона e публикувано в научното сп. "Нейчър".

Преди около 6 млн. години при повдигането на Гибралтарския проток вследствие на тектонична дейност морето губи връзката си с Атлантическия океан и на практика пресъхва, а след последвалото снижаване на земната кора отново се напълва с вода.

Доскоро обаче се смяташе, че "запълването" му е станало посредством образувал се "водопад" откъм протока, което е отнело между 10 и няколко хиляди години.

Според новото изследване това е станало по дълъг, плитък наклон, няколко километра широк, като водата се е спускала под малък ъгъл от един до няколко процента Учените са открили около 200-километров канал през Гибралтар, издълбан от течението на водата, която се е движела със забележителна скорост - около три пъти по-голяма от сегашното течение на река Амазонка.

В периода, когато са постъпвали най-големите количества, тя се е движила с над 300 км/ч. С по 10 м на ден е нараствало морското равнище.

Според ръководителя на групата Даниел Гарсия-Кастелянос този процес може да се определи като най-голямото наводнение в историята на Земята.

Учените предполагат, че неговата рязкост е била катастрофална и е довела до внезапна промяна на климата и екосистемата в Средиземноморието, но за момента този ефект не е подробно проучен от изследователите.
www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Средиземно море се напълнило само за две години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди