изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:42 EEST
ДОБРИЧЛИЯ ПРЕСЪЗДАДЕ САМОЛЕТА НА СПИСАРЕВСКИ    
ОбществоСтендов модел на самолета "Месершмит 109 G-2", с който капитан Димитър Списаревски загива в битката над София, може да бъде видян в библиотека "Дора Габе". Макетът е изработен от добричлията Йордан Колчев. Представени са също няколко човешки фигури - на капитан Димитър Списаревски, на Георги Кимюрджиев /който загива заедно с него/ и на Стоян Стоянов /негов командир и приятел/.

Повод за това моделът да бъде показан пред публика е отбелязването на 66 години от гибелта на капитан Димитър Списаревски, които се навършват на 20 декември. Самолетът е в мащаб 1:32, поясни пред НДТ Йордан Колчев. Той се занимава със стендов моделизъм от повече от 10 години. В продължение на четири години е работил върху изработването на този самолет. В изложбата е включен и снимков материал.
Роденият в Добрич капитан Димитър Светозаров Списаревски е български летец-изтребител. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Тогава капитан Димитър Списаревски лети със самолет "Месершмит 109 G-2".
 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИЯ ПРЕСЪЗДАДЕ САМОЛЕТА НА СПИСАРЕВСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди