изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:14 EEST
ЗАСЕДАВА КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ШАБЛА    
Новини5301 туристи са гостували в община Шабла, отчете Консултативния съвет по въпросите на туризма.

Анализът на основния икономически показател – “брой туристи” дава основание да се каже, че отминалия сезон е добър на фона на започналата икономическа криза, заявиха от североизточната община. Броят на туристите е с 264 повече, спрямо 2008 година. Реализираните нощувки са 18582, тук се отчита намаление спрямо 2008 с 873 броя. Достигната е 36,5 % заетост на легловата база при сезон 45 дни.

С решение на Общинския съвет, взето през 2008 година туристическата такса е увеличена с 50 % в зависимост от категорията на обекта. Събраните средства са изразходвани за дейности, залегнали в Програмата за развитие на туризма.

След разисквания по Отчета и предложената Програма за развитие на туризма през 2010 година, членовете на Консултативния съвет се обединиха около няколко решения, а именно:

- диференциранo плащане на туристическите такси – през неактивния сезон таксата да се намали на 50% от утвърдената

- туристическата такса за лица до 12 години и над 65 години, да бъде 50% от утвърдената

- почиващите в бази, неподлежащи на категоризация по Закона за туризма да заплащат туристическа такса - 0,20 лв. на ден

- кметовете и кметските наместници да насочват своевременно към общинската администрация лица, желаещи да осъществяват хотелиерска и ресторантьорска дейност

- да се уведомят собствениците на туристически обекти подлежащи на облагане с патентен или друг вид данък за осъществяване на дейността им

Членовете на Консултативния съвет решиха, състава му да бъде попълнен с представители на новорегистрираните сдружения “Обединени за Шабла” и това на зеленчукопрoизводителите.

Гласуваните решения на Консултативния съвет и Програмата за развитие на туризма в община Шабла през 2010 година ще бъдат утвърдени на заседание на Общинския съвет през месец февруари.
 


Сходни връзки

ЗАСЕДАВА КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди