изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:51 EEST
Увеличиха глобите за неизплатени здравни осигуровки    
ПарламентСофия. Депутатите увеличиха глобите за неизплатени здравни осигуровки. Здравната каса ще плаща лихви на изпълнителите на медицинска помощ в случаите, когато им е наложила финансова санкция и трябва да възстанови сумата.. При отмяна на санкцията от съда, директорът на РЗОК е длъжен в три дневен срок да извърши плащането на медицинската помощ, за която е наложена санкция.


Депутатите увеличиха драстично и глобите за неизплатени здравни осигуровки. Така длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да плати, ще се наказва с глоба в размер от 2 000 до 4 000 лв. (сега глобата е от 1000 до 2000 лв.) за физическите лица или имуществена санкция за едноличните търговци и юридическите лица в размер от 4 000 да 8 000 лв. За повторно нарушение глобата е от 4 000 до 8000 лв., а имуществената санкция е от 10 000 до 15 000 лв.”. В сега действащите текстове тази глоба е от 2000 до 4000 лв.
Самоосигуряващо се лице, което не плаща дължимите осигурителни вноски за срок, по-дълъг от три месеца ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 1000 до 3000 лв. при сума от 50 до 100 лв. досега. Лице, което не изпълни задължението си за подаване на декларация за здравно осигуряване ще се наказва с глоба от 500 до 1 000 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 1 000 до 3 000 лв.”
Длъжностно лице на работодател или работодател, който не предостави информация, дължима по този закон, или дава невярна информация за осигурителните си отношения с НЗОК, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. за физическите лица, с имуществена санкция от 500-1000 лв. за едноличните търговци и със имуществена санкция от 2000 – 4000 лв. за юридическите лица
За повторно и за всяко следващо нарушение глобата е 2000 лв. а имуществената санкция е 2000 лв. за едноличните търговци и 8 000 лв. за юридическите лица.
Разликата за прегледите при общопрактикуващите лекари на пенсионерите ще се плаща от републиканския бюджет. Необходимите за това пари са 7 млн. лв. и не са предвидени в бюджета.
Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват в случай, че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ. Здравноосигурителните права на лицата ще се възстановяват при условие, че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. Тези права ще се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски няма да лишава осигуреното лице от здравноосигурителни права.
До 23 декември да се подпише Национален рамков договор (НРД), решиха депутатите чрез гласуването на второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. За осъществяване на дейностите, предвидени в този закон, НЗОК и Българският лекарски съюз (БЛС) ще приемат чрез подписване Национален рамков договор за медицинските дейности, а НЗОК и Българският зъболекарски съюз (БЗС) приемат чрез подписване Национален рамков договор за денталните дейности. Текстовата част на НРД и приложенията се сключват за срок от 5 години и при необходимост се променят с анекси. Ценовата част в НРД ще се променя всяка година.
Договорът ще се преподписва от министъра на здравеопазването и трябва да бъде обнародван в Държавен вестник до 28 декември.
При обсъждането в парламента на промените в Закона за здравното осигуряване депутатите решиха директорът на НЗОК да се избира от Народното събрание за срок от 5 години. Директор на НЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър” и има минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.
Предсрочно прекратяване на мандата на директора на НЗОК става с решение на Народното събрание при влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси; системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като директор за срок, по-дълъг от три месеца; подаване на оставка; смърт.
Директорите на РЗОК ще сключват договори с изпълнителите на медицинска помощ. Директорът на РЗОК ще сключва, изменя и прекратява договорите с изпълнителите на медицинска помощ на територията, обслужвана от РЗОК, съгласно закона, НРД и Правилника за устройството и дейността на НЗОК. Директорът на РЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър"; има минимум три години стаж по специалността – в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.
В закона се предвижда НЗОК да има резерв. Временно свободните средства на НЗОК ще се съхраняват в БНБ и могат да се влагат само по депозитни сметки, обслужвани от БНБ или за придобиване на първичния пазар на ДЦК, емитирани от българското правителство. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Увеличиха глобите за неизплатени здравни осигуровки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди