изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:08 EEST
По отрязаните пръсти хванали бандата    
НовиниНеуловимата банда похитители, която отвличаше богаташи за откуп, бе арестувана при спецоперация с кодово име "Наглите". Акцията бе извършена от МВР, ДАНС и прокуратурата в София, Монтана и Велико Търново.

Белезниците щракнали около 6 ч вчера сутринта на 25-има бандити, сред които тарторът на групата с прякор Йожи, помощникът му Културиста, Вальо Бореца и още двама основни организатори.

"Към 6 сутринта от коли без обозначение слязоха 7-8 полицаи с маски и бронежилетки, действаха като във филм - разказва очевидец от кв. "Манастирски ливади", където е задържан един от 25-те - влязоха в блока и изведоха човек с белезници. Започнаха да претърсват и до към 8,30 приключиха".

В ареста е и автоджамбазинът Тони Хамстера, който по данни на антимафиоти се занимавал с връщането на застраховани в една компания коли, откраднати за откуп. Смята се, че задържаните са похитили през последните 2 г. между 10 и 19 българи.

"24 часа" научи, че към момента на арестите "Наглите" готвели ново похищение на роднина на богат българин.

Полицаи са открили двете къщи в села край София, където са били държани пленниците. Едната била наета под наем, а вътре била обзаведена стая, където била държана жертвата. В два от случаите там са отрязани пръстите им, за да бъдат изпратени на близките им.

При обиските полицаите открили кървави следи по ножица, които при ДНК анализ се оказали от Ангел Бончев, който бе в плен 50 дни. Този имот обаче бил продаден преди месеци на хора, които нямат общо с бандата.

Втората къща, където били държан последните пленници на бандата - бизнесменът Киро Киров и Румен Гунински-младши, също се намирала край София, но тя била собственост на един от бандитите. Този имот бил построен като крепост - с метални заграждения, железни капаци на прозорците и изключително добра шумова изолация.

В стената на стаята е открита забита ножица, която вероятно е била използвана за рязане на уши и пръсти на някои от жертвите.

В къщата наскоро похитителите започнали да оборудват и втора стая за държане на пленници.

"Тарторите и основните играчи са осъждани за тежки знакови грабежи в страната. Имат осъдителни присъди. Културиста е освободен предсрочно и е бил на облекчен режим в затвора по-рано.

Зад решетките бил за магистрален грабеж и опит за убийство през 1999 г.", разказа вътрешният министър Цветан Цветанов, който е ръководил цялата операция. Той допълни, че другият тартор Йожи бил също много агресивен и е излежал присъда за грабеж през 2003 г., осъждан е условно и за задигната кола.

Запознати казват, че бандата е сформирана в този й вид преди малко повече от 2 г. - месеци след като предсрочно от затвора за добро поведение бил пуснат Културиста.

"Освен арестуваните преди седмици автокрадци Патицата и Дебелия, днес (бел. ред. - вчера) задържахме и Хамстера, който също е участвал в тази схема на координация и взаимодействие при реализирането на тези отвличания", информира МВР шефът. Групата е имала строга йерархия - един е отвличал, друг се е грижил за похитения, трети се е занимавал с вземането на откупа.

Йожи пристигнал от чужбина 3 ч преди ареста. Освен него и Културиста сред тарторите са "още един-двама отгоре, които в момента не могат да бъдат назовани", съобщи Цветанов. Той бе категоричен, че в групата няма бивши или настоящи служители на МВР.

За нас е важно, когато бъдат установени подобни престъпни деяния от такива лица, те да получават и съответните осъдителни присъди", коментира Цветан Цветанов.

Киро Киров: Браво на МВР, дано не е кьорфишек

Мисля, че е още е рано да се коментира, защото нямам достатъчно информация.

Страшно ми харесва това, че са направени полицейски портрети на хората, които са наемали къщи за бандата, където са държани заложниците. Това е много важно, защото отвлечените не могат да бъдат полезни свидетели за разследването.

Просто те не са видели нищо, не са чули, не са помирисали. Но тези хора, които са наемали къщите, не са били с маски на главите, когато са се срещали със собствениците. Те могат да бъдат свидетели.

Браво на полицията. Браво и на министър Цветанов. Тези арести изглеждат много сериозна работа. Дано само да не се окаже кьорфишек и да ги пуснат след 72 часа.

Ангел Бончев: Оптимист съм, има държавност

Много се радвам, разбира се, че има заловена група за отвличания. Това показва, че има държавност, че има правосъдие.

Няма да коментирам какви показания съм давал в полицията и дали съм участвал в следствени експерименти заради арестите.

Тепърва обаче предстои много работа по тези случаи. Но това, което разбирам, че е направило МВР, изглежда много сериозно. Няма как да не съм оптимист. Това ни крепи, затова живеем.

Стефко Колев: Най-накрая! Голям успех!

Още преди време казах, че този път ще ги хванат. Бях убеден, защото начело на правителството са хора, които са били служители на МВР.

Те добре знаят как стоят нещата и как стават тези отвличания. Освен това показаха, че има и воля тази банда да бъде разкрита. А това е много важно.

Знаете, че в момента дори се правят законодателни промени, за да се увеличи наказанието за тези престъпления.

Ако е вярно, че има неоспорими доказателства срещу задържаните, значи нещата изглеждат много сериозни. Доколкото разбрах, групата е голяма - става въпрос за сериозна организация.

Дано да се стигне и до присъди. Защото все пак най-важното е да има възмездие.

При всички случаи привествам полицията за тази операция. Това е голям успех.

Мога да кажа: "Най накрая!"

Румен Гунински: Не знам дали те отвлякоха сина ми

Не съм сигурен дали хората, които са арестувани, са точно тези, които похитиха сина ми.

Още е рано да правим анализи, нека полицията да си свърши работата до края, те са арестували определен кръг хора, но официално не съм чувал дали наистина са свързани с моя син.

Знаете най-добре, че дори и полицията да си мисли, че са те, накрая всичко попада в прокуратурата.

Синът ми се възстановява по-бързо от мен от шока, който преживяхме. Той дори се върна към лекциите и следването. Но аз съм все още в тежко състояние заради случилото се.

Четирима ятаци наемали къщи за заложниците

МВР разпространи вчера фотороботи на четирима души, за които се знае, че са част от бандата.

"Полицията умолява гражданите, които са забелязали някое от лицата от публикуваните фотороботи да купува, продава или наема недвижими имоти в селски райони, както и ако те са били виждани или са пребивавали (посещавали) във вашето населено място, да съобщят в най-близкото поделение на МВР или на тел. 982 83 63. Анонимността е гарантирана!", се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Според запознати четиримата от фотороботите са ятаци на бандата за отвличанията. Те са наемали къщи в отдалечени села в Софийско.

Там бандитите необезпокоявани подготвяли стаи, в които да държат заложниците.

Според неофициална информация ставало дума за къщи в столичния кв. Бояна и в софийското село Горни Лозен.

Вчера полицията обискира десетки адреси в Софийско, където се предполага, че бандата е имала явки и къщи под наем. (24часа)

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

По отрязаните пръсти хванали бандата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
По отрязаните пръсти хванали бандата
Автор: Anonymous да 2009-12-19 @ 15:31 EET
Абе толкова комбинативни бандити и да запазят ножицата, с която рязали пръстите на жертвата. ;-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.04 секунди