изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 07:08 EEST
ИЗЛОЖБА “УЧИТЕЛ - УЧЕНИК”    
Култура

Изложба под надслов “Учител -  ученик” бе открита в Шабла. “Учителят” е Александър Александров- дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СОУ “Проф. д- р Асен Златаров”, а “ученикът”, известният в страната и чужбина с многобройните си самостоятелни изложби, Коста Костов. Ученикът е роден в село Крапец, а учителят в град Дупница.



 

Миналата година, когато Александров приключи професионалния си път като преподавател, подреди в самостоятелна изложба много от картините си. Тогава той сподели, че прави този жест към своите колеги, приятели и към учениците си.

Сега почти година след събитието отново виждаме картини на Александров, някои от които с все още незасъхнали бои.

Идеята за изложбата е на “ученика”, Коста Костов и беше приветствана от организаторите на Коледните и Новогодишните празници в Общината. Тя е подарък за  ценителите на изобразителното изкуство и има претенции да създаде празнично настроение у всеки, който се докосне до живописните платна.

В експозицията са подбрани картини от личната колекция на Коста Костов, които никога и никъде не са показвани, като “Зимна нощ в Кьолн”, “Червена риба от Червено море”, “Пътуване в Ориента”.

Сред платната на Александър Александров са пейзажи от северното Черноморие, пейзажи от родния му град Дупница, натюрморти и две от последните му картини “Зимно море” и “Замръзналата вълна”.

За своя учител Коста Костов каза:

“Бях в осми клас, когато започна нашата връзка учител – ученик. Оттогава минаха 30 години и тя прерасна в добро и трайно приятелство. Благодарен съм му, че ме откри и възпита у мен отношение към изкуството.”

Учителят Александър Александров за своя ученик:

“Успял художник, известен в страната и чужбина. Той е гордостта ми, радвам се, че ме уважава и надявам се, високо цени това, че аз съм открил и развил таланта му.”

Изложбата е подредена в нетрадиционна обстановка – фоайето на пленарната зала в Общината, тъй като достъпът до сградата на читалище ”Зора”, където се намира градската художествена сбирка е забранен, заради нанесените щети от земетресението на 5 август тази година, което я направи опасна за обитаване.

Картините на Александър Александров и Коста Костов ще останат в Общината до края на 2009 година и желаещите да ги видят могат да направят това във всеки от оставащите работни дни.

Димитричка Иванова

 

“Червена риба от Червено море “- Коста Костов

 

“ Зимно море “ – Александър Александров

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА “УЧИТЕЛ - УЧЕНИК” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди