изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:16 EEST
Двойкаджии стават милиардери    
ЛюбопитноВисшето образование не е нужно, за да натрупаш несметни богатства. Ричард Брансън отказал да учи на 16 г., Бил Гейтс зарязал Харвард. Доброто образование безспорно е предпоставка за успех, макар и да не го гарантира. В живота обаче има достатъчно примери, които да докажат обратното. Едни от най-успешните бизнесмени и предприемачи в света дадоха да се разбере, че дипломата за висше образование съвсем не е задължителна що се отнася до трупането на несметни богатства.


Един от най-добрите примери е Ричард Брансън. Британският бизнесмен и филантроп, чието лично състояние възлиза на 2,5 млрд. долара, напуска училище още на 16 години. Може би заради слабите оценки, които получава една след друга, той не вижда смисъл да продължи образованието си. За сметка на това обаче стартира първия си успешен бизнес и пуска на пазара списанието "Ученик". През 1972 г., когато е на все още младежката възраст от 22 г., Брансън стартира
най-успешното си начинание - звукозаписната компания
 "Върджин Рекърдс", издаваща изпълнители като Секс Пистълс, Корн, Масив Атак и Лени Кравиц. Впоследствие, след няколко години, под шапката на "Върджин" влизат около 360 други компании, сред които авиокомпанията "Върджин Атлантик Еъруейс", "Върджин Мобайл" и "Върджин Интерактив". Най-новото начинание на милиардера се нарича "Върджин Галактик". Благодарение на този проект всеки любител на силни усещания, който извади от джоба си $200_000, ще може да се наслади на открития Космос. Това ще стане възможно до 2-3 години, когато ще полети SpaceShipTwo - първият в света комерсиален пилотиран космически самолет. През 1999 г. Брансън бе награден с титлата "сър" и стана почетен гост на британското кралско семейство.
Със своите 50 млрд. долара лично състояние Бил Гейтс едва ли се нуждае от представяне. През 1973 г. той постъпва в Харвард, където решава да учи право. То обаче не се оказва достатъчно интересно за младежа, който прекарва нощите си пред компютрите в университета и през деня спи по време на лекции. Само две години по-късно той напуска престижния ВУЗ, за да основе Microsoft - една от най-големите софтуерни компании в света. През 2007 г. обаче Бил Гейтс получава почетна степен доктор по право от Харвард.
Основателят на компанията "Дел", най-печелившият производител на компютри в света, също напуска университета още на 19 г. Майкъл Дел издържал в биологическия факултет на Тексаския държавен университет в Остин само една година. Предприемаческият му дух се проявил още на 12-годишна възраст, когато устроил филателен аукцион. Това му спечелило хиляди долари. В момента Дел разполага със състояние от 12,3 млрд. долара, а през 1996 г. фондацията на Майкъл и Сюзън Дел дарява 50 млн. долара на Тексаския университет в Остин, за да ги използват за здравето и образованието на децата в града.
На крехката възраст от 16 г. училище напуска и Хенри Форд. Той иска да стане просто механик и успява не само да сбъдне мечтата си, но и дори да я надмине. Компанията "Форд", която и до днес е сред водещите производители на автомобили в света. Да приключи с образованието на 16 г. решава и Уолт Дисни. Американският аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор прекарва 43 години в Холивуд и създава едни от най-обичаните рисувани филми за всички времена. Сред безспорните му постижения обаче е "най-щастливото място на Земята" - Дисниленд. Макар че никой друг не повярвал в идеята му за голям и култов увеселителен парк и въпреки безбройните откази на инвеститорите му, Дисни им доказал, че грешат по най-безапелационния начин. Годишният приход на компанията Walt Disney днес е около 30 милиарда долара.
Не бива да пропускаме и една от най-влиятелните фигури в модата Коко Шанел. Тя е родена през 1883 г. в приют за бедни в семейството на пътуващия шивач Албер Шанел. Когато е само на 12 г., момичето загубва майка си, която умира от туберкулоза, а след това и баща си, който напуска дома под предлог, че трябва да си намери по-добра работа. Коко е изпратена в приют за сираци към католически манастир заедно с братята и сестрите си. Именно там, Коко Шанел се научава да шие. Нейната философия, стремежа й към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, й отреждат важно място в развитието на модата пред XX век. През 1921 г. французойката създава легендарния парфюм "Шанел №5". Именно в него за първи път смесва няколко аромата.
Безработните домакини също доказаха, че могат да са милиардери. Когато е само на 20 г., без образование, без опит в бизнеса и по правило без пари, Деби Фийлдс разбунва духовете. Родената през 1957 г. дама стартира компанията си Mrs. Fields Chocolate Chippery, а рецептите й за шоколадови сладки я превръщат в най-успешната компания за вкуснотии в света. По-късно тя преименува компанията на Mrs. Field's Cookies, създава франчайз и я продава за ужасно много пари.
Петя Бояджиева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Двойкаджии стават милиардери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди