изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:21 EEST
Изборните промени ще зациклят, преди да тръгнат    
КоментариОфициалният старт на работата по Избирателния кодекс бе даден с кръгла маса в парламента преди няколко дни. След края на дискусиите ръководни фактори в ГЕРБ оптимистично заявиха, че парламентарните партии са на път да постигнат консенсус и, а-ха, да плеснат с ръце и да се прегърнат веднъж завинаги за изборния регламент.

Твърде хубаво, за да е истина. Ако от ГЕРБ си въобразяват, че консенсус по изборния кодекс е възможен, те жестоко се лъжат. Инициативата им за широк обществен дебат е похвална, но ще е хубаво, ако хората на Бойко Борисов си поставят реалистични цели. В противен случай краен резултат няма да има

Подобни широки обществени дискусии за изборното законодателство не са нещо ново за българския политически и парламентарен живот. Тях, под една или друга форма, ги е имало винаги, като най-отчетливо това се случи в предишния парламент.

Още в началото на предния мандат се създаде работна група, в която влязоха представители на всички партии. Работата й стартира много оптимистично, в конструктивен дух и диалогичност, каквито рядко могат да се видят сред родния т.нар. политически елит. И тогава имаше индикации, че ще бъде постигнат консенсус.

В крайна сметка обаче изборното законодателство на предишното НС отново се сведе до няколко промени в действащия закон. Те бяха приети както обикновено в последния момент, а консенсусът бе заменен от драматични противоречия.

Управляващите партии без капка свян вкараха текстове, които според предварителните разчети трябваше да работят в тяхна полза. Впоследствие те се обърнаха като бумеранг срещу тях, но това е друга тема.

Ако в ГЕРБ наистина искат да кодифицират изборното законодателство до юни, те трябва да забравят за консенсуса, тъй като той е невъзможен. Напълно реалистично е обаче да се обединят по-голямата част от парламентарните партии.

Достатъчно ще бъде, ако ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция" изработят общ проект за изборен кодекс. Ако бъде спечелена и подкрепата на РЗС, това би било прекрасно.

Позициите на тези партии не са чак толкова отдалечени. Единственият сериозен проблем е да бъде убедена "Атака" да се откаже от задължителното гласуване

Вероятно Бойко Борисов ще успее да внуши на Волен Сидеров да не бъде толкова твърд по тази тема. В крайна сметка лидерът на "Атака" отстъпи по далеч по-важен за него въпрос като референдума за новините на турски по БНТ.

Настояването на СДС за въвеждане на електронно гласуване също би могло да бъде задоволено. На последните избори то бе въведено експериментално в няколко секции, а сега просто би могло техният брой да бъде увеличен. С РЗС ще е малко по-трудно предвид последните събития, но и там не е невъзможно да се стигне до някакви договорки.

Ако от ГЕРБ обаче чакат да постигнат разбирателство с БСП и ДПС, то те няма да направят нищо. Социалистите например са твърдо против прерайонирането на страната, защото това ще доведе до вътрешнопартийни конфликти сред местните им организации. ГЕРБ като че ли също не симпатизират особено на тази инициатива.

Основната идея на герберите обаче, която е и едно от предизборните им обещания, е въвеждането на право на преференция при гласуването с нисък праг. С думи прости - всеки избирател да може да отбелязва най-читавия според него кандидат и ако този кандидат събере определен брой отбелязвания, влиза в парламента дори ако е на последно място в листата.

По този въпрос ГЕРБ няма как да се разбере с БСП. И причината е същата като за прерайонирането. Соцръководството се притеснява, че активът по места ще влезе в ожесточена борба помежду си за събиране на преференции и съвсем ще забрави да работи за общонационалния изборен успех на партията.

Що се отнася до ДПС, те са твърди противници на всякакви промени в изборното законодателство. И това е съвсем логично - настоящият регламент ги устройва напълно. Той им позволява да водят под строй избирателите си към урната, да им указват предварително как да гласуват, да ги контролират впоследствие дали са изпълнили указанията и т.н. Няма как ДПС да се съгласи гласовете да се броят не в секциите, а в някакви преброителни центрове.

Според резултатите от последните избори ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и РЗС представляват две трети от вота на избирателите. Дори и без 9-те депутати на Янев процентът продължава да бъде внушителен.

А БСП и ДПС нямаха мнозинство дори и в предишния парламент и едва ли ще имат такова някога. Ако Борисов и хората му успеят да обединят партньорите си около проекта за изборен кодекс, това би било напълно достатъчно и ще доведе до добър резултат.

actualno.com

 


Сходни връзки

Изборните промени ще зациклят, преди да тръгнат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди