изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:35 EEST
2010 - НОВА ГОДИНА, НОВИ ЦЕНИ, НОВИ ДАНЪЦИ    
Новини 2009 г. си отиде с температурен рекорд в Добрич - 16.5 градуса по Целзий, по данни на НИМХ. Така влезе и новата 2010 г. - отново бе регистриран най-горещият първоянуарски ден за последните 100 години в Добрич - 17 градуса. Новата година обаче ни донесе още по-високи цени на горивата, след като “Лукойл” обяви ново повишение в последния ден на 2009 г. на бензините, дизела и газта. С нова цена е и газът, съобщиха агенциите.

До края на март пушачите ще купуват цигари по старите цени, но междувременно производителите започнаха междинно покачване на папиросите, като някои от марките изчезнаха от търговската мрежа. Официално новите, по-високи цени на цигарите влизат в сила в началото на април.

Правителството обяви, че запазва размера на минималната работна заплата, който и през 2010 г. ще е 240 лв. 2 пункта се намалява вноската за пенсионно осигуряване, но пък се вдига двойно сумата за самоосигуряващите се - от 260 лв., те вече ще внасят осигуровки на основа 420 лв. През тази година минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лв. През миналата година той бе 130 лв. за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, съответно 65 лв. за тези от тях, които упражняват само земеделска дейност. Запазва се максималният месечен размер на осигурителния доход -  2000 лв., както и през 2009 г.

В структурата на НАП се вля Агенцията за държавни вземания. Затова от НАП съобщават, че от 1 януари са открити нови банкови сметки на дирекция Търговска несъстоятелност и дирекция Частни държавни вземания. От тази дата са закрити всички банкови сметки на Агенцията за държавни вземания. С цел подобряване на събираемостта и засилване на контрола по подаване на данни за осигурените лица пред приходната агенция и внасянето на осигурителни вноски, има въведена и санкция - за еднолични търговци и юридически лица тя е в размер от 500 до 5000 лв., ако не подлежаат на по-тежко наказание. От тази година се закриват и банковите сметки на НАП за събиране на приходите от вноски за фонд "Гарантирани вземания на работници и служители" и за Учителския пенсионен фонд.

Фирмите ще могат по-бързо да получават ДДС, тъй като е съкратен периодът за приспадане от 3 на 2 месеца. ДДС ще се възстановява в 30-дневен срок, след приспадането през настоящата година, като за закъсняло възстановяване, включително при ревизия, се дължи лихва от фиска на данъчно задълженото лице. До края на март тази година фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да декларират пред НАП електронен адрес за кореспонденция, ако не са го посочили или не го посочат пред Агенцията по вписвания. Промяната на електронния адрес ще се заявява пред Агенцията по вписванията или пред НАП в седемдневен срок. На тези дружества, които не посочат електронен адрес за кореспонденция с НАП, може да им бъде отказана регистрация или да бъдат дерегистрирани по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/.

Физическите лица, подаващи декларации по закона за облагане доходите на физически лица, могат да ползват през тази година данъчно облекчение за дарение в размер до 50 на сто от сумата на годишните данъчни основи не само за “Център “Фонд за лечение на деца”, но и за “Център “Фонд за асистирана репродукция” и/или Център “Фонд за трансплантация”. Така започва 2010 г. у нас. НДТ

 

 


Сходни връзки

2010 - НОВА ГОДИНА, НОВИ ЦЕНИ, НОВИ ДАНЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди