изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:37 EEST
Дянков и НЗОК спрели парите на лекарите    
Здраве
Ако до до края на деня Националната здравно-осигурителна каса не изплати всички пари за издръжка на болници и лични лекари за ноември, възможно е от сряда пациентите да плащат на ръка прегледите си при джипитата.


Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов пред БНР.

Очаквам да се вземе необходимото решение и до утре, най-късно, да се изплатят заплатите, изрази надежда той, цитиран от БГНЕС.
Д-р Райчинов уточни, че не е информиран за предстоящата днес среща на министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, здравния министър Божидар Нанев с директори на болници и центрове за Бърза помощ.

Ако някой може да си позволи да работи без средства, е негово право да не иска пациентите да плащат за медицински преглед, обясни той и уточни, че няма да бъде упражняван натиск върху лекари и няма да има протести.

По думите на д-р Райчинов, не може един цял сектор и то точно здравеопазването да бъде оставен без средства. Според него това говори за някакво отношение от страна на финансовия министър. Финансовата година така или иначе изтече и средствата, които би трябвало да се изплатят за последните два месеца на миналата година сега ще са от бюджета за настоящата година. Това забавяне определено ме притеснява, категоричен е председателят на БЛС.

„Огънят, на който се пържим е един и същ, така че колкото са пострадали семейните лекари, толкова са и всички останали”, категоричен е Цветан Райчинов.

Отговорност за парите на лекарите носи НЗОК и Министерството на финансите, заяви и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров по БНТ. По думите му пари има и това се вижда от отчета на НЗОК за октомври, според когото до края на годината има пари. Освен това Националната агенция за приходите е събрала парите, но отчет на НЗОК за месец ноември няма, каза д-р Киров.

Крайно непочтено е институциите да се крият като зайци, заяви председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него ако се премине към вариант пациентите да си плащат това ще бъде по принуда, а не по желание.

От сдружението ще пишат писмо до премиера, за да се разрешат проблемите. Днес на сайта на сдружението ще бъде публикуван формуляр за покана за лихви за забавени плащания и всеки член на сдружението ще може да го попълни. Лихвите не са много – около 53 000 лева, но те не трябва да бъдат плащани от нашите осигуровки, а от заплатите на съответните чиновници, каза д-р Киров. Той добави, че се обмислят форми на протест, но те още не са ясни. Единият вариант на протест на общопрактикуващите лекари е изработване на ценоразпис за всяка услуга, другият е въвеждането на по-висока потребителска такса, има и по-крайна мярка, изтъкна д-р Киров. От бранша вече обявиха, че от сряда пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности при личните си лекари, ако до края на деня НЗОК не изплати парите им за ноември. За първи път медиците останаха без пари за празниците и без ясни правила за работа по новия рамков договор. dir.bg
 


Сходни връзки

Дянков и НЗОК спрели парите на лекарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди