изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:44 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, БОГОЯВЛЕНИЕ    
Празници На този ден се извършва църковният обред за кръщаване на водата. Щастливците, потопили се във водите на свещената река Йордан, в която Йоан Кръстител е кръстил Иисус Христос, става хаджия за цял живот

С освещаването на водата на Йордановден се слага край на т. нар. 12 "мръсни дни", през които - според народното поверие,  бродят зли сили, които пакостят на хората. Затова се спазват забраните да не се излиза навън през нощта, да не се пере, преде, да не се мие. Йордановден е календарното начало на периода на новите сгледи и сватби до Сирни заговезни. В освещаването на водата вземат участие всички, за да бъдат здрави през годината. След празничната служба свещеникът хвърля кръст в реката, а млади мъже скачат във водата да го търсят. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде здрав през годината и му се поднасят дарове.
Старо поверие гласи още, че ако кръстът замръзне във водата, християните ще бъдат здрави и бодри през годината. Именниците се къпят в този ден за здраве и посрещат гости, като на трапезата трябва да има жито, прясна пита, пълнени чушки с булгур.
Свещената река Йордан е дълга 252 км, протича през териториите на Израел, Ливан и Йордания. Името й е свързано с основите на християнството. Седем са чудесата на християнската религия, като едно от тях е кръщението. Първообраз на християнското кръщение са били водите на всемирния потоп, на библейското Червено море и на свещената река Йордан, в която Йоан Кръстител, наричан Предтеча, кръстил Спасителя.
В Израел се намира Ярденит - мястото, на което някога Йоан Кръстител извършил светото кръщене на Иисус от Назарет. Тук е и Галилейското езеро, което израелците наричат Кинерет. То заема площ от 167 кв. км. В него се влива, а после и оттича, свещената река Йордан. Местните хора твърдят, че водите на Кинерет са лечебни, а в тях се оглежда един от четирите свещени  града в Израел - Тверия. Недалеч от него е мястото, където са станали такива важни събития за християнството, като чудото, когато Христос нахранва всички гладни с един хляб и две риби, където пред своите ученици Христос върви по водата, укротява щорма и пълни с риба мрежата.

На това място се издига малка църква, в която пред своите ученици Христос назовава свещените осем християнски ценности.


Там, където езерото отново става река, ежегодно идват хиляди и хиляди християни, за да се поклонят, като всеки, потопил се в свещените води на Йордан, става хаджия за цял живот.
Всяка година в трите морски общини на Добричка област свещеници хвърлят кръста за здраве, а смелчаци скачат във водите на морето в надпревара кой пръв ще стигне до него. НДТ

Снимки: Йоанна Дукова и Херцел Петел

РЕКА ЙОРДАН

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, БОГОЯВЛЕНИЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, БОГОЯВЛЕНИЕ
Автор: Anonymous да 2011-01-06 @ 08:29 EET
Ако някой желае да заповяда на централния плаж в Кранево от 13 часа Купона ще е там и ритуала за хвърляне на кръста ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди