изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:30 EEST
Със сбиване и счупен кръст завърши ритуалът на Богоявление в Пазарджик    
НовиниПазарджик. 32-годишният Темелко Садов Киров, циганин, който работи като строител, хвана християнския кръст на Богоявление в студените води на река Марица в Пазарджик, предаде репортер на радио "Фокус" – Пазарджик. Не без инциденти премина през тази година хващането на кръста в Пазарджик. Свещеникът отец Атанас Кузев хвърли дървения кръст надалеч от единия бряг на река Марица, кръстът падна на метър от другия бряг.

За него се бориха 25 момчета на възраст от 17 до 25-годишни. Близо 40 минути те чакаха голи във водата да приключи литургията, но след като кръстът падна на другия бряг и на метър пред краката на циганина той реши да влезе в реката и да го вземе. Започна борба между него и момчетата като кръстът беше счупен на две половини. По-голямата част остана у циганина, а другата част успя да изтръгне 20-годишният Георги Димитров Цанев. Случилото се предизвика недоволството на присъстващите повече от 2000 души, които помолиха свещеника да го хвърли отново, но той отказа заради това, че е в разрез с традицията. Темелко Киров е ерген и за съжаление не е кръстен. Отец Атанас Кузев му пожела да встъпи в лоното на православната църква след това събитие. Темелко Киров си пожела здраве и повече работа през Новата година.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция “Фокус” припомня:
На 7 януари 2008 година в Пещера циганин хвана кръста във въздуха и избяга в ромския квартал. На събитието по хвърлянето на кръста на Богоявление присъствали около 150 - 200 души. Смелчаците, които искаха да се хвърлят в борбата за кръста, обаче не успяха да го направят, тъй като бързият пещерски ром улови кръста още във въздуха, преди да падне във водата. След това побягна към ромския квартал, отнасяйки кръста.
 


Сходни връзки

Със сбиване и счупен кръст завърши ритуалът на Богоявление в Пазарджик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди