изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:45 EEST
НОВИ ГАЛЕКТИКИ ОТКРИХА С ТЕЛЕСКОПА "ХЪБЪЛ"    
Любопитно Ремонтираният и обновен космически телескоп "Хъбъл" постави нов рекорд във връщането назад във времето, като откри най-древните галактики, наблюдавани досега от учените. Те са на 13 милиарда години, което означава, че само 600-800 милиона години ги делят от момента на Големия взрив, предаде БТА.

Древните галактики са много важни, за де се разбере еволюцията, довела до раждането на първите звезди и образуването на първите галактики, на свой ред довели до създаването на нашата галактика Млечен път и други елиптични галактики, които днес населяват Вселената, казват астрофизиците, направили откритието.

Екипът от астрономи е съчетал данни от новите инструменти на "Хъбъл" и от наблюдения с орбиталния телескоп "Спицър" на НАСА, за да изчисли възрастта и масата на първите галактики. Масата на най-старите галактики съставлява около 1% от тази на Млечния път, обясни един от членовете на изследователския екип Иво Лабе от обсерваториите "Карнеги". "За голямо наше учудване резултатите сочат, че тези галактики са съществували 700 милиона години след Големия взрив, който е теоретично начало на Вселената. Това означава, че те са започнали да образуват звезди стотици милиони години по-рано и че първите звездни формации са възникнали още по-рано.

"С модернизирания "Хъбъл" и новите му инструменти навлизаме в неизследвана космическа територия, която очаква да бъдат направени нови открития", заяви един от ръководителите на екипа Гарт Илингуърт от Калифорнийския университет в Санта Крус. Ричард Боуънс, друг член на екипа, добави, че най-слабосветещите галактики показват, че са свързани с първите звезди във Вселената. "Тези галактики са толкова сини, че сигурно са лишени от тежки химични елементи, което е характерно за една примитивна галактична популация", обясни той. БТА

 


Сходни връзки

НОВИ ГАЛЕКТИКИ ОТКРИХА С ТЕЛЕСКОПА "ХЪБЪЛ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди