изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:05 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 21 ЯНУАРИ - БАБИНДЕН    
Празници На днешния ден се отбелязва народният празник Бабинден. Това е денят, в който се почитат бабите - акушерки, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които акуширали на раждащите жени.

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата при раждането на рожбата си, отива в дома й, полива й ритуално вода, за да си измие ръцете, дарява я със сапун и нова кърпа. В някой краища на страната към тези дарове прибавяли още риза, чорапи и пари.
Бабата приема даровете, изтръсква измитите си ръце, като пожелавала децата да се множат, както се разпръскват капките от тях. След това бабата закичва всички жени с китки от здравец за здраве и ги кани на обяд в дома си. На трапезата присъстват донесени от благодарните майки варена кокошка, баница, вино и ракия. Този празник е чисто женски и на него не се допускат мъже, но пък се допускат сексуални закачки и разпуснато поведение по улиците. На почит в някои краища на България е бил и обичаят влечугене т. е. насилствено замъкване на бабата на реката, за да я окъпят.
В Библията бабите - акушерки са били благословени от Бога, за това, че не са спазвали заповедта на фараона да убиват всички новородени еврейчета от мъжки пол, а са правели всичко възможно да ги укрият и отгледат.

Искам да съм дядо в журито на Конкурса за Мис Баба в Бразилия
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 21 ЯНУАРИ - БАБИНДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди