изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:43 EEST
ЗАСИЛВА СЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ СЛЪНЧОГЛЕДОВИТЕ ХИБРИДИ НА ДЗИ    
НовиниНов хибрид на Добруджанския земеделски институт се очаква да бъде признат от ИАСАС през следващите месеци

Засилва се интересът на източните пазари – Молдова и Украйна, към два от хибридите на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево – Сан Лука и Марица. Това съобщи директорът на научния институт, който е в системата на Българска селскостопанска академия, Петър Петров.  Той припомни, че през 2009 г. институтът реализира там семепроизводство от 1000 декара със Сан Лука и 300 декара с Марица. На 8 януари от фирмата, която представлява ДЗИ в тези страни, „Аквадон”, е получена информация, че тази година се увеличава хибридното производство в Молдова и Украйна. Семена от хибрида Сан Лука ще се произвеждат от 3000 декара, а от Марица – от 2000 декара.
При добра година очакваме да получим около 400 тона хибридни семена от двата хибрида. С тях ще могат да се засеят около 800 000 декара  със слънчоглед, каза Петър Петров.
Той припомни, че слънчогледовите хибриди на института, се прилагат и на западните пазари – във Франция с хибрида Сан Лука са засети 5 на сто от посевните площи.
Очаква се в началото на пролетта  Изпълнителната агенция по семепроизводство, апробация и семеконтрол да признае още един нов хибрид на ДЗИ. Той превишава Сан Лука с 5,8 процента по добив на семена и е устойчив на новата раса синя китка и мана, по масленост също превишава Сан Лука с 0,8 процента, каза Петър Петров, който е селекционер по слънчогледа.
 


Сходни връзки

ЗАСИЛВА СЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ СЛЪНЧОГЛЕДОВИТЕ ХИБРИДИ НА ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди