изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:52 EEST
Желева разкри защо си отива    
Новини
Решението да се оттегля от кандидатурата за еврокомисар и външен министър на България го взех в момента, в който излезе правното становище на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.


Това беше важно за мен, каза Румяна Желева пред БНР, цитирана от "Фокус".

Щастлива съм, че правното становище потвърди дълбоко известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са абсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент”, обясни още Желева, цитирана от "Фокус".

На въпрос дали е имало натиск да се оттегли, тя обясни, че не е имало такова нещо.

По отношение на случилото се през изминалата седмица външният ни министър  каза, че гледа на това като логичния завършек на една кампания, стартирана много отдавна.
„Подцених мащаба на атаката срещу мен. Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените, в полза на социалистите, ще стигне толкова далеч”, заяви Румяна Желева.

За мен най-важното беше да изчистя името си. Участието в политиката е кауза и аз ясно го демонстрирах. Случилото се трябва да служи за пример за всички, участващи в политиката", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Решението да се оттегля е много правилно, категорична е тя.
"В момента не ме занимава политическото ми бъдеще", каза още Желева в отговор на въпрос какви са й плановете за в бъдеще и допълни, че не е мислила върху варианта да остане заместник-председател на ЕНП.
"Въпросът кой ще е новият външен министър е въпрос към министър-председателя Бойко Борисов", каза още тя.

По-рано днес Антония Първанова обясни в писмо до медиите защо се е намесила в изслушването на Румяна Желева в Европарламента и че не тя стои зад обвиненията за връзки на Желева и съпруга й организираната престъпност. dir.bg

Първанова: Не съм обвинила Желева за връзки с мафията
20 януари 2010 / News.dir.bg
Евродепутатът Антония Първанова разпространи днес до медиите писмо, озаглавено "Защо взех думата по време на изслушването на Румяна Желева“.

"Искрено желая успех на г-жа Кристалина Георгиева, сигурна съм, че последните няколко дни бяха добър урок за зрели политически реакции и решения. Поздравявам г-жа Желева за съгласието й да разреши ситуацията, която с представянето си сама създаде.

"Защо взех думата по време на изслушването на г-жа Румяна Желева? Взех думата, дадена ми от председателя на Комисията по развитие по време на изслушването на г-жа Желева, по процедурното предложение на бившия външен министър на Словения Иво Вайгел, за да дам обяснение на обвиненията на г-жа Желева срещу мен. Не бях се записала за изказване и нямах желание да го правя. Още повече, че темата беше широко обсъждана във всички парламентарни групи през последния месец", започва изявлението си бившата депутатка от НДСВ.

"Изненадващо за мен бях обвинена в един от нейните отговори като човек, който разпространява слухове. Това не беше вярно. И досега не е вярно. Слухове никога не е имало, а просто становище на Докладчика по изслушванията, че има проблем с документите на българския кандидат за комисар. Обсъждането на кандидатите за еврокомисари е част от процедурата в Европейския парламент и тя винаги е била стриктно спазвана. Когато Румяна Желева спомена името ми по време на изслушването, имах пред себе си три варианта. Или да замълча, или да се съглася с нея, ставайки съучастник с твърденията й, или да направя това, което избрах – спокойно да опровергая обвиненията й с факти, без да включвам лично отношение", пише още евродепутатката.

"Няма друга истина освен тази. Заявявам категорично, че нямам нищо общо с обвиненията за връзки на г-жа Желева и на съпруга й с организираната престъпност, както и с всички публикации по темата в международните медии. В Европейския парламент ме познават като честен, точен и етичен политик от години. Казвам това открито пред моите колеги от НДСВ, пред моите опоненти, пред българския народ," завършва писмото си Антония Първанова.
 


Сходни връзки

Желева разкри защо си отива | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Желева разкри защо си отива
Автор: Anonymous да 2010-01-25 @ 06:01 EET
Тонке,Тонке,

Това че лъжеш го знаем всички!Излъга и стотиците българи които те изпратиха в Брюксел.Не манипулирай весниците в родния си край,защото мосю Етиен проговори!

Желева разкри защо си отива
Автор: Anonymous да 2010-01-25 @ 09:18 EET
Ми как щяхме да разберем че съществуваш ако не бяха лъжливите ти нападки в Брюксел.Първанова показа колко сме жалки.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди