изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:58 EEST
Телефонната палата в столицата става мол с хотел    
ИкономикаТелефонната палата в София ще става търговски център с хотел. Това планират бъдещите собственици на апетитния имот. Австрийската "Пан Еуропа" Гмбх е подписала предварителен договор с "Виваком" (преди БТК). Очаква се до 1-2 месеца тя да придобие собствеността върху сградата. Това каза за "Стандарт" Валентин Димитров, представител на австрийския инвеститор.

 Компанията притежава фонд за недвижими имоти, който оперира в региона и засега няма друга собственост в България, обясни той. Димитров е бивш директор на "Химко"-Враца и председател на Асоциацията на торовата индустрия у нас. Той отказа да коментира цена по сделката. По неофициална информация за сградата мастодонт от времето на соца австрийците ще платят 22,5 млн. евро.
Телефонната палата на "Гурко" се счита за перла в короната на БТК, която притежава хиляди имоти. Немалка част от тях са в идеалните центрове на областните и окръжни градове. Преди години се носеха слухове, че палатата на ул. "Гурко" се пазари за 60-80 млн. евро. Говореше се, че към нея проявява интерес бизнесменът Васил Божков, който искал да я превърне в хотел с казино. Интерес към сградата е имало и от страна на Нов български университет. После от ВУЗ-а решили, че не им трябва нефункционална постройка в центъра на града. Масивното здание трудно и скъпо ще бъде реконструирано. Освен това "Виваком" остава под наем в сутерена, където има централи и съоръжения. Ще реновираме само фасадата, обясни намеренията на инвеститора Валентин Димитров.
БТК обяви още преди 2 г. за продажба над 2 хиляди свои имота - сгради в градове и села, както и почивни станции в курортите. Продавач се явява имотна агенция "Явлена", която отказва информация за сделки, тъй като е обвързана с клауза за конфиденциалност. Първоначално се планираше всички сгради да бъдат прехвърлени в отделна компания - "БТК Имоти", и да се продават от нея. Заради вето на държавата, което бе запазено след приватизацията, такава компания не бе създадена.
Още тогава БТК подели с "Български пощи" имотите, върху които имат обща собственост. Повечето телефонни палати и централи са все още общи, но почивните станции са разделени "на парче" между двете дружества. След като БТК стана частна, новите собственици обявиха намерението си да се отърват от неприсъщите за телекома активи, сред които на първо място са имотите. Втора причина за масовите разпродажби е закъсалият собственик на БТК - щатската AIG. От м. г. компанията получи над 80 млрд. долара заем от американското правителство, които трябва да връща. Затова разпродава от цели поделения на бизнеса си до дребни материални активи.
Две други големи сгради на БТК в София също скоро ще имат нов собственик. Това е "Търговска банка Д" на Фуат Гювен, както "Стандарт" вече писа. Турският бизнесмен е взел досегашната централа на телекома на бул. "Тотлебен", както и имота на бул. "Н. Й. Вапцаров" срещу Софияленд, където преди се помещаваше кол центърът на мобилния оператор "Вивател". И двете сгради ще станат банкови офиси, а БТК ще остане в част от помещенията под наем, каквато е най-честата практика на телекома при продажбите.
Водят се активни преговори за продажбата и на друг много апетитен имот на пъпа на София. Това е сградата на една от най-скъпите улици - "Оборище", където сега е отделът за продажби на телекома.
Повечето сгради в столицата ще бъдат освободени от служителите на БТК напролет, когато телекомът се мести в новата си централа на бул. "Цариградско шосе".
Невена Мирчева
http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Телефонната палата в столицата става мол с хотел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди