изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:37 EEST
ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЛА С ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС В РАЙОНЕН СЪД - ДОБРИЧ    
Ред и сигурностПрез седмицата 25-29 януари в Районен съд – Добрич, са насрочени за разглеждане следните наказателни дела от обществен интерес: 

 

На 25.01.2010 г. Районен съд – Добрич, ще заседава по наказателното дело срещу Георги И. Г. на 19 г. и Д. И. Г. на 17 години от с. Владимирово, община Добричка. Георги Г. е подсъдим по обвинителен акт на Районна прокуратура – Добрич, за това, че на 10.08.2008 г. в съучастие с Динко Г., като извършител чрез използване на техническо средство – контактен ключ, противозаконно отнел чуждо моторно средство – л.а. „Сеат Ибиза”, от владението на британски гражданин, живущ в с. Бдинци. Автомобилът е отнет без съгласието на собственика му, с намерение да го ползват, но е последвала повреда на превозното средство в размер на 603,30 лв. Д. Г. е подсъдим, че като непълнолетен е извършил същото престъпление.

На 10.08.2008 г. сутринта британският гражданин е наел Георги И. Г. да свърши работа в къщата, която обитавал в с. Бдинци и му оставил ключовете за нея. След това заминал за Варна. Около обяд подсъдимият намерил в чуждия дом ключ за автомобил „Сеат Ибиза”, паркиран в двора. Колата била собственост на друг британски гражданин и предоставена за ползване от наемателя на къщата. Д. Г. пристигнал да види брат си и двамата решили да ползват автомобила. Георги Г. отворил портата на двора, а Д.Г. включил колата и я изкарал на пътя. Там отстъпил шофьорското място на брат си. Двамата стигнали със „Сеата” до с. Владимирово, после се върнали в с. Бдинци. Д. Г. слязъл от него, а Георги Г. отишъл отново до Владимирово, за да си купи цигари. В близост до селото той изпреварвал автобус, когато ударил колата в бордюр, след което тя паднала в канавка и претърпяла повреди. Свидетели помогнали тя да бъде извадена и паркирана в двора на кооперация в с. Владимирово. За случилото се била уведомена полицията.

Двамата братя имат основно образование, безработни са, не са женени Георги Г. е осъждан 4 пъти.

 

 

На 27.01.2010 г. Районен съд – Добрич, трябва да разгледа наказателното дело срещу добричлиите Мариян Г. Г.,             Стоян А.П., Красимир Ст. В. и Георги Д. Г. Четиримата са обвиняеми за това, че на 9 срещу 10 февруари 2009 г. в с. Житница, община Добричка, чрез използване на моторни превозни средства – три леки автомобили „Фолксваген Голф” и технически средства – ръчна помпа за изпомпване на течности, автомобилно ремарке, маркуч, туби и варели, и след предварителен сговор помежду си, са отнели 1140 л дизелово гориво на стойност 1 983,60 лв., собственост на ЗКПУ „Житница”, с. Житница.

Няколко дни преди престъплението Георги Г. и Красимир В. посетили селото и проучили възможностите да откраднат дизелово гориво от стопанството. Те споделили намеренията си с другите двама подсъдими. Георги Г. занесъл празни туби в дома на Мариян Г. Вечерта на 09.02.2009 г. те пристигнали в село Житница, като Георги Г., Мариян Г. и Красимир В. управлявали автомобилите. Този на Красимир В. имал прикачено автомобилно ремарке, в което били поставени два метални варела, ръчна вакуумна помпа за течности, туби и маркуч с дължина около 20 м. Оставили колите в близост до кооперацията, четиримата влезли през дупка в мрежата, ограждащата двора. Отворили незаключения капак на шахтата, в която имало цистерна за дизелово гориво и с помощта на вакуумната помпа и маркуча започнали да изпомпват от него в тубите. Източените количества преливали във варелите. Тубите и варелите били напълнени след 4 ч. на 10.02.2009 г. и подсъдиимте потеглили към Добрич. Те разтоварили автомобилите в двора  на Мариян Г. и се разотишли. Около обяд отново се срещнали в дома му и започнали да преливат дизелото гориво в туби по 20 л. По-късно те продали на свидетел по делото 120 л по 1,20 лв., на неустановени лица 180 л по 1,10 лв., 900 л по 1,20 лв. Част от изтъргуваното гориво не било от откраднато от кооперацията, а донесено неизвестно откъде от Георги Г. Подсъдимите си поделили получените пари.

При претърсване на дома на Мариян Г. на 11.02.2009 г. са иззети 9 бр. пластмасови туби с общо 180 л дизелово гориво, техническите средства, които са ползвали и други доказателства.

45-годишният Мариян Г. е осъждан 5 пъти. Той има основно образование, безработен е, не е женен, има лоши характеристични данни. Престъплението по това дело е извършено от него при условията на повторност.

Стоян П. на 28 г., е осъждан 3 пъти. Той има средно образование, безработен е, не е женен, с лоши характеристични данни. Престъплението по това дело е извършено от него при условията на повторност.

Красимир  В. е на 28 години, има средно образование, безработен е, не е женен, има недобри характеристични данни, не е осъждан.

25-годишният Георги Г. е осъждан веднъж. Той има основно образование, безработен е, не е женен, с недобри характеристични данни.

 

За 27.01.2010 г. е насрочено наказателното дело срещу Иван Н. И., Светлозар Р. С. и Веселин К. М. от Добрич. Те са подсъдими по обвинение на Районна прокуратура – Добрич, за това, че на 30.07.2007 г. в съучастие помежду си, като съизвършители, са потвърдили неистина като свидетели по нотариално дело. Те са заявили пред нотариус в Добрич, че Сл. Д. Др. е владял в продължение на повече от 10 г. поземлен имот в местността „Гаази баба” в Добрич, ведно с построените в него сгради.

Според обвинителния акт лозето във вилната зона е било закупено от добричлия през 1930 г. През 1956 г. имотът бил одържавен и стопанисван от местната власт. Сградата в него била надстроена и придобила популярност като „Кметската къща” или „Резиденцията на Градския съвет”. В началото на 90-е години на миналия век там имало питейно заведение, а после теренът запустял и сградата била разграбена.

През 1998 г. било признато правото на възстановяване на собствеността върху имота на трима наследници на първоначалния купувач и през 2000 г. те се сдобили с нотариален акт за него. Укрепили оградата, поставили й врата и известно време обработвали част от парцела. Не могли да ремонтират сградата.

През 2007 г. подсъдимият Иван И. направил обстоятелствена проверка на имота, с цел Сл. Др. да го придобие по давностно владение. Прокуратура е установила, че С. Д. Др. не е владял имота и не е имал отношение към него.

Иван И. се сдобил с необходимите документи и представил същите пред добрички нотариус. На 30.07.2007 г. той, Светлозар С. и Веселин М. се явили пред нотариуса като свидетели по нотариално дело. Въпреки разяснената им наказателна отговорност за лъжествидетелстване, те дали неверни показания. Тримата свидетелстване, че Сл. Др. непрекъснато е владял поземления имот ведно с построените в него сгради в продължение на повече от 10 г., полагал е грижи за насажденията и никой не оспорва правата му върху имота, който не е бил изоставян и не е запустявал. Обясненията им били отразени в съставен от нотариуса протокол и подсъдимите ги подписали.

На другия ден нотариусът съставил нотариален акт, с който признал Сл. Др. за собственик по давностно владение на лозето и вилната сграда. Непосредствено след това имотът бил предложен за продажба в агенция за недвижими имоти. На 08.08.2007 г. собствеността върху имота била прехвърлена на близка на Иван И. В нотариалния акт била вписана цена от 10 000 лв., но реално свидетелят Сл. Др. не получил никакви пари. На 02.11.2007 г. новата „собственичка” продала лозето и сградата за 58 000 лв.

Иван И. има средно образование, работи като консултант, женен, има лоши характеристични данни. Осъждан е 4 пъти и реабилитиран по тях.

Светлозар С. има средно образование, работи като продавач-консултант, има лоши характеристични данни. Осъждан е 2 пъти и по първото осъждане е реабилитиран.

Веселин К. М. е с висше образование, безработен, несемеен, неосъждан.

 

25.01.2010 г.                                   Пресслужба Добрички районен съд
 


Сходни връзки

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЛА С ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС В РАЙОНЕН СЪД - ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди