изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:01 EEST
Над 10 900 са регистрираните безработни в Добричка област    
ИкономикаДобрич. 10 983-ма са регистрираните безработни в Добричка област през миналия месец, съобщи на пресконференция директорът на Бюро по труда в Добрич Васил Сивков, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Безработните в областта са се увеличили с 892-ма души. Равнището на безработицата в региона вече е 10.43%. Нарастването е с 3.11 пункта.

Специалистите в бюрото коментират ситуацията с характерната за периода сезонност на работата (освободените от сферата на туризма и селското стопанство). Към това се добавя и ефектът от икономическата криза, свързан със съкращенията на персонал в различни сфери. Само за Добрич безработицата също бележи ръст – от 7.32% на 8.02%. Регистрираните безработни наброяват 4 283-ма души. Обратно на увеличението на незаетите професионално редуциран е броят на предлаганите свободни работни места. В Бюрото по труда в Добрич са обявени едва 123 свободни позиции. Най-много (88) са за работнически професии и то в сферата на шевното и обувното производство. 14 от свободните позиции са за почасов труд, който доскоро беше непопулярен за града. Най-малко се търсят специалисти с висше образование (8). Заради голямото търсене на работници в шевната индустрия този месец в рамките на няколко дни в Бюрото по труда се проведоха интервюта с над 140 регистрирани безработни с такава професия. Очаква се 30 души от тях да постъпят на работа. Назначенията ще са от първо число на следващия месец.
Жулиета НИКОЛОВА
Икономистите на БАН отчитат драстично отклонение между производителността и заплащането на труда  

 


Сходни връзки

Над 10 900 са регистрираните безработни в Добричка област | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди