изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:15 EEST
НЯМА ОТСТРЕЛЯНИ ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ    
ЕкологияОт пресцентъра на РИОСВ-Варна, съобщиха, че експерти извършват ежедневни проверки с цел опазване популацията на червеногушата гъска (Branta ruficollis) в защитена местност "Дуранкулашко езеро" и защитена местност "Шабленско езеро".

Засиленият контрол се налага във връзка с зачестилите сигнали за незаконен лов в двете защитени местности, допълват от екониспекцията. До момента охраната на двете защитени територии не са констатирали застреляни защитени червеногуши гъски.
От инспекцията напомнят, че червеногушата гъска е световно застрашен вид, който попада в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, като почти цялата й световна популация през месеците януари и февруари пребивава в Дуранкулашкото и Шабленското езера. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, за защитените животински видове от Приложение № 3 се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, както и преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция.
Физическите лица, нарушили нормативната база се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага санкция в размери от 500 до 10 000 лв. Правоспособен ловец, който е нарушил разпоредбите на Закона за биологичното законодателство и нарушението е спрямо светововно или европейски застрaшен вид, се лишава от право на ловуване за срок от три години, заявяват от РИОСВ.
 


Сходни връзки

НЯМА ОТСТРЕЛЯНИ ЧЕРВЕНОГУШИ ГЪСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди