изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:04 EEST
ЖИВОТНИТЕ В ЗООПАРКА ОТКАЗВАТ РАЗХОДКА В ПРЕСПИТЕ    
НовиниПри рекордните температури от минус 25 градуса питомците на Центъра за защита на природата и животните предпочитат да се топлят в къщичките си

През последните рекордно мразовити дни животните в добричкия зоопарк не искат да си показват и носовете навън, коментира ръководителят му Севдалина Венкова. Макар работещите в зоопарка да приканвали питомците му да се разходят в снега при температурите от под минус 14 градуса, почти всички животни отказвали. Те предпочели да преживеят сибирския студ в къщичките си.
Навън през последните дни са излизали само животни, свикнали със студа.  
Както НДТ вече писа, отопляват се домовете на трите кенгура, както и домът на папагалите. Там температурата, която се поддържа с електрическите печки, е 10-12 градуса. Оставалите животни се топлят едно друго. Щраусите, които са иначе любопитни животни, в първите дни на суровата зима понечили да се разхождат из двора, но в момента, в който прекрачили прага на къщичката си, и краката им потънали в преспите, скоропостижно се прибрали на закрито.
За да се справят с необходимостта от повече енергия в студа, менюто на животните е било обогатено. Хранилките им са зареждани с повече зърно. Тъй като водата е замръзвала - както в чешмичките в къщичките на животните, така и в поилките, се налагало на три часа  работниците в зоопарка да наливат прясна вода. Сипвали ограничени количества, за да могат животните веднага да я изпият и да не замръзне.
Замръзнало е езерото в зоопарка. Няма опасения за рибите в него, тъй като те издържат на такива условия, без да им е необходим много кислород.
Екипът на Центъра за защита на природата и животните продължава да се диви на хъса на двойката еноти, които преди две години бяха подарени от щвейцарски  зоопарк. Мечетата, които за втори път презимуват в зоопарка в Добрич, все още не са заспали зимен сън. Щом дори и при рекордно ниските температури навън не изпаднаха в летаргия, едва ли въобще тази зима ще заспят, коментира С. Венкова. Тя напомни, че през миналата зима мечетата спали едва три дни. Надеждите са, че след като не искат да спят, то поне може да се чифтосат и най-накрая да имат поколение. Очаква се, че поколение могат да създадат и други двойки в зоопарка, които през мразовитите дни се топлят едно друго в къщичките.
Засега се знае, че поколение се очаква от козите, овцете и зайчетата в зоопарка, но не е ясно кога ще се родят първите малки.

 


Сходни връзки

ЖИВОТНИТЕ В ЗООПАРКА ОТКАЗВАТ РАЗХОДКА В ПРЕСПИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди