изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:44 EEST
СТРОГО СЕКРЕТНО: Съпруга на човек от политбюро уби 8 души!    
Ред и сигурност Самолетната диспечерка - виновница за трагедията получава само година условна присъда!

Разследване на „ШОУ” стигна до шокиращи и дълго крити тайни и факти за една от най-големите самолетни трагедии в България! В годините на “зрелия социализъм” кърджалийските партийци изкрънкват от Политбюро въздушна връзка от града за София. Набързо е построено и летище край квартал “Гледка”.

Но въздушната придобивка скоро почерня целия град – на 17 септември 1971 г. руската машина “Ан 14 N 7005” се разбива в рилския връх Свети дух. Хребетът е окървавен с осем трупа. На една от скалите лежи размазаното телце на деветгодишния Митко. Баща му Атанас Василев - служител в градския съвет, е решил да зарадва отрочето си за рождения му ден с екскурзия до София. Оказва се полет към… рая.

..........................................
Кърджали осъмва в траур. Осем капсулирани ковчега, покрити с черен креп, са изложени във фоайето на Дома на културата. Година по-късно от “соцпридобивката” вече няма и помен. Експериментът се оказва неуспешен. “Другарите” от града край Арда трябва да „се мъчат” да изминават над 300-те километра до София с черни “Волги”, както и преди.

Какво остана скрито-покрито от мистерията


преди 38 години? Защо официозът “Работническо дело” тогава “сби” трагедията на осем семейства в… осем реда! За „ШОУ” обаче няма неразгадани по време и фактология тайни.

Малкото съветско “Ан”-че, наречено заради размерите си “Пчьолка”, излита от Кърджали в 6,30 ч. заранта. На борда му има девет човека. По разписание трябва да кацне на аерогара София в 8 ч. Към 7,15 ч. обаче се загубва връзката със столичните диспечери. Всички са панирани. В гражданската авиация е обявена тревога първа степен.

В издирвателната операция се включват и военни вертолети, които прошетват трасето. До късно вечерта резултатът е нулев. Останките от самолета са открити едва на следващия ден, на връх Свети дух в Рила.
“Труповете бяха разпръснати из скалите. Ужасна гледка!

Събирахме месо по месо, за да “сглобим” едно тяло.

Когато се погледнах в огледалото по-късно, не успях да се позная – бях побелял”, разказва Иван Първанов, който по онова време работи към кърджалийското летище.

Малко преди да се пресели в “ангелския небесен авиотряд”, диспечерът на летище Кърджали Любчо Г. изплака мъката си: “Разгониха ни фамилията! Нямахме вина за трагедията. Но нали сме дълбок прованс?! Пристигнаха едни генерали с лампази. Адютантите им собственоръчно бяха написали самопризнанията ни. Гарантираха ни, че само срещу един параф ще опазим кожите си и няма да има съдебно дирене срещу нас. Отказахме. На другия ден бяхме уволнени.”

Из страната се понасят зловещи мълви, най-вероятно пуснати от Лилови и Балеви емисари. Причините за катастрофата варират от …НЛО-убиец до империалистическа диверсия.

Информацията е оскъдна. Дори комшийката ми леля Мария - майка на загиналия второкласник Митко и съпруга на общинаря, през сълзи ми изплака тогава, че нямала право да пита как са загинали най-близките им. В противен случай нямало да получи и лев обезщетение, щели да я съкратят от работа и я заплашва изселване. Как са обработвали горката женица, едва ли някога ще узнаем. Но година, след като я почерниха, изведнъж изчезна от квартала…

Всесилната ДС още тогава е наясно с причините за катастрофата, но никой не иска да разбули мистерията. Както признава по-късно Атанас Тонков - отговарящ за сигурността на кърджалийското летище, линията от родопския град до столицата е служила за тренировки на летците от правителствения отряд към УБО.

По нея те набирали необходимите тренировъчни часове, за да могат да возят ВИП-персони. “Всъщност тази линия би трябвало да бъде най-сигурната, защото екипажите от спецотряда са съставени от най-големите асове в занаята”, откровеничи цивилното ченге.

На 17 септември “късмет” да покрият норматива се пада на пилотката Сийка Цончева и бордовия механик Ангел Мутафов. По неизвестни все още причини, в последния момент самолетът е “претоварен” с допълнителен пътник.

И до днес не е известно кой от загиналите е бил спецпасажерът. Тленните му останки са покрити и необявени.

“Другото странно и неизяснено обстоятелство е защо Сийка Цончева поема по маршрута Кърджали-Асеновград-Пазарджик-Вакарел-София, след като обичайното трасе е било по линията Кърджали-Узунджово-Граф Игнатиево-София. Този тип машини са без радар на борда и полетът е трябвало да бъде воден “за носа” от диспечерите на земята.

Въпреки всичко “Пчьолката” безпроблемно прелита над Паничково и Асеновград, а указанията са безупречни. По-нататък “АН”-ът минава под контрол на софийската кула и това е …началото на края”, споделя ветеран от елитния авиотряд, пожелал да остане анонимен.

Мистериите се нижат като в хардфилм за въздушни екшъни. В 8,15 ч. кърджалийски авиодиспечер се обажда в София за рутинно потвърждение, че “небесната птица” е кацнала на аерогарата. Оттам отговарят, че тя дори не се е появила над столичното летище. Прокрадват се плахи надежди, че самолетчето се е приземило аварийно на друга писта поради технически проблеми. Часовете се нижат бавно и мъчително. Машината сякаш е пропаднала вдън земя.

Едва на следващия ден се разбира, че “Пчьолката” се е разбила в скалите на рилския връх Свети дух. Спасителни екипи тръгват да дирят оцелели. Само един от тях дава признаци на живот. Пасажери и екипаж вече са на небето. Завинаги.

24 часа след трагедията вината е хвърлена върху загиналата пилотка Сийка Цончева. Обвиняват я, че се е отклонила от обичайния маршрут. Навлязла е в плътни облаци и в мъглата забила машината във връх Свети дух. Първоначална версия, твърде удобна за замазване очите на слепите от най-различен калибър. Впоследствие се оказва, че истинският виновник за осемте жертви е друга жена.

Коя е Касандрата, пратила в небитието жертвите?! ВВС и ДС сглобяват пъзела за нула време. Секретни източници на тайните служби доказват, че виновник за трагедията е шефката на полета от летище София - съпруга на баровец от Политбюро. Фактът, че близо четири десетилетия след трагедията авионавигаторката все още е анонимна, е показателен…

По нелепа случайност в момента, в който столичната кула установява УКВ-връзка Ан 14 N 7005, в обхвата на радиолокатора навлиза турски самолет, летящ транзит над България, чийто маршрут привидно съвпада с този, излетял от Кърджали. Диспечерката решава, че това е родопското “Ан”-че. И дава идиотски указания за кацане, на които турските пилоти не обръщат внимание. В същото време нашата машина се намира на 70 км от София, преди Вакарел. Лети сред облаци и мъгла, и стриктно изпълнява командите на ръководителката на полета Сийка Цончева.

Разсеяната софийска диспечерка едва след втората си команда се усеща, че трябва да коригира полета на турския самолет и да го насочи на височина 9000 метра. Макар и със закъснение загрява, че през цялото време е следяла и командорила аероплана с турския полумесец. Нарежда на нашия да се вдигне на 1000 м височина.

Твърде късно!

“Пчьолката” вече се е насочила неспасяемо на запад, към чукарите на рилския връх Свети дух. Осем души стават курбан на една малка “грешка”.

Единственият оцелял от фаталния полет е футболистът от “Арда” /Кж/ Христо Геренски. Спасява се благодарение на пороците си – къркач е от „висшата лига” и пафка цигари през десет минути.

Вечерта преди сакатлъка младият софиянец, командирован за подсилване на кърджалийския тим, гуляее като за световно в местния ресторант “България”. Толкова се е напил, че аверите му го носят на ръце до хотела. Поосаферил се, Геренски решава да се прибере при семейството си, защото на другия ден е Вяра, Надежда и Любов. Почти като труп е метнат в кърджалийската “Пчьолка”.

Мястото му е най-отпред - до пилотите, на съседната седалка с общинаря Василев и сина му Митко. Спортистът обаче се келеши – пуши му се, та две не вижда, прави лек махмурлийски скандал. Гонят го в опашката на самолета, за да си пафка на воля. За последно вижда паметникът на Альоша над Филибето. Идва в съзнание след 11 часа, сред пущинак и камънаци, засипан от ледена лапавица от дъжд и сняг. Не може да се помръдне, тъй като цялото му тяло е плувнало в кръв, сковано от адска болка. Лявата му ръка е натрошена, а мускулът на дясното му бедро е разкъсан. При вида на труповете край него изпада в несвяст. Като в транс крещи за помощ. Случайно го чува пастир от село Мала Църква.

При вида на “живия” труп, говедарят пали огън, за да сгрее измръзналите телеса на нещастника. Едва няколко часа по-късно целунатият от Господ проговаря пред униформените от участъка от яз. “Бели Искър”. След 24 часа се установява, че преди да се забие в Свети дух, самолетчето е обръснало върхарите на боровете. Че е пикирало сред дърветата, а клоните са омекотили падането. Опашката му се е откъснала и от нея се е изтърсил единствено напъденият страстен пушач.

Най-зловещото е, че за възкръсналия от гроба държавата не дава и пет пари. Спасителният екип идва да прибере футболиста цели пет часа, след като мястото на трагедията вече е било известно. Изтърсват го като ненужен парцал в самоковската болница. При него не се вясва кьорав лекар. Само някаква „милостива” медсестра му подхвърля бинт, за да си превърже сам раните, а шуртящата кръв от разкъсаното му ухо спира с … хартийки от бонбони. На третия ден влиятелен приятел на неудобния свидетел успява да го прехвърли в Окръжна болница-София. Там Геренски оцелява.

Следва фалшив процес. Единствената му цел е да покрие истинската виновница,

съпруга на влиятелен полковник от ВВС, заради което следователи, съдии и прокурори разиграват фарс. Помага им и тогавашният шеф на “Балкан” ген. Щерев. Оцелелият по чудо Беленски се явява на съдебните дела. Първо иска да получи признание, че държавата го е прецакала. После да получи извинение. Не търси материални еквиваленти - едно извинение му стига! Не получава нищо. Накрая тегли една звучна псувня на магистратите и повече не влиза в съдебната зала. Запилява се в Гръцко, където живее и досега.

Кърджали ,
Георги АНДОНОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

СТРОГО СЕКРЕТНО: Съпруга на човек от политбюро уби 8 души! | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СТРОГО СЕКРЕТНО: Съпруга на човек от политбюро уби 8 души!
Автор: Anonymous да 2010-01-27 @ 21:42 EET
Нещо бъркате фамилиите - Геренски или Беленски!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????
СТРОГО СЕКРЕТНО: Съпруга на човек от политбюро уби 8 души!
Автор: Anonymous да 2010-01-28 @ 09:11 EET
Остави имената, това е дело на редакторите, виж другата страна, че и тогава и сега съдебната система е била корумпирана. Затова сме на тоя хал, жалко за младите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди