изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:29 EEST
ЖЕНИТЕ В ДОБРИЧКО ПИЯТ И ПУШАТ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ    
НовиниДобруджанки са най-фини, но и сред най-дребничките

В Добричка област жените пушат повече от мъжете. Представителките на нежния пол са на пето място в страната в класацията за ежедневна употреба на алкохол, докато мъжете са с две позиции по-назад. Въпреки че пият и пушат, повече от половината от добруджанци оценяват здравословното си състояние като добро. Това сочат данните от извършеното европейско здравно интервю. Те бяха изнесени днес от директора на Териториалното статистическо бюро в Добрич Неделчо Василев. Най много мъже пушат в област Силистра със 60.4%, ние сме на 14 място в страната и 1 в региона. Най- много жени пушачки са в Шумен 29.0%. Жените от нашата област се нареждат на 21 място в страната и 4 в региона. Друг рисков фактор по отношение на здравето е употребата на алкохол. През годината, предшестваща изследването,нито веднъж не са употребявали мъже за страната 16,9%, а за Добрич 6.2% и сме на 26 място в страната и 4 в региона. При жените, които никога не са употребявали алкохол 31,9% , и сме на 24 място  в страната и на 4  в региона.
Всеки ден употребяващи алкохол мъже за страната 10.4% , като първи са от област Видин 29.7%, за Добрич 16.0% и сме 7 в страната и първи в региона. Жените по този показател са 5 в страната и първи в региона. Най- много пият жените във Враца 8,1%.
Добруджанки са най-фините у нас, сочи още статистиката. Жителките в Добричка област са със средно тегло 63,6 кг. И само силистренки са средно с 400 грама по-леки. Мъжете в областта са със средно тегло от 79,2 кг., което ги подрежда на 13 място в страната. Мъжете в Добричко са високи средно 174.6 см, но дамите са дребнички. Средният ръст на нежния пол е 160.8 см са едни от най-ниските в страната, на предпоследно място.
Макари близо половината от добруджанци да са с наднормено тегло – 47,3 на сто, средният брой на затлъстелите е по-малък от средния за страната, който е 49,5 на сто.
В Област Добрич 53,7 на сто от анкетираните са дали оценка “добър” на здравословното си състояние. Като най-здрави са се определили силистренци и варненци. 28,9 на сто имат хронични заболявания. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е високото кръвно налягане. 23.3% от лицата с хронично заболяване или 1 529 311 души  имат хипертония. Областта е на едно от последните места по разпространение на хипертония, която засяга малко над 17 на сто от добруджанци.
Отчита се, че влошеното здраве влияе върху разходите за здравеопазване, отсъствието от работното място и намаляването на производителността. Резултатите от изследването показват, че през последната година 14.3% от анкетираните лица са отсъствали от работа поради здравословни проблеми. През 2008 г. по данни на лечебните и здравни заведения са хоспитализирани 24 на 100 души от населението. Към общопрактикуващ лекар са се обърнали 59.4% от анкетираните. Като мотивация за това, че не са се обърнали за помощ към лекар, масово добруджанци, както и представителите на Североизточния район са посочили  „Изчаквам проблема да се разреши сам”.
Едва 13.0 на сто от анкетираните у нас са се ваксинирали против грип. Най-разпространено е приложението на тази профилактична мярка в София-столица, а в Добричка област са се ваксинирали едва 3,5%, което ни подрежда наедно от последните места. Изследване на нивото на холестерол са правили 45.1% от анкетираните в страната, а за областта те са 28,6 на сто. Мамография са си правили 20,3 от жените, което ни поставя на 22-о място в страната.
В Добричка област изследването е обхванало 215 лица от 95 домакинства.
 


Сходни връзки

ЖЕНИТЕ В ДОБРИЧКО ПИЯТ И ПУШАТ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.96 секунди