изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:39 EEST
ЦЕЛИ РОМСКИ ФАМИЛИИ ПРЕМИНАХА С МОРБИЛИ ПРЕЗ ИНФЕКЦИОЗНО    
ЗдравеИмахме цели ромски фамилии, които се разболяха от морбили и преминаха през отделението.


Лекуваме дете, изписваме го,  после майката постъпва с второто, после с третото... Ромите от цялата Добричка област преболедуваха от морбили. Имаше и българи, но пациентите ни бяха основно от ромски произход. Това сподели за НДТ началникът на Инфекциозно отделение на болницата в Добрич д-р Йовка Борисова. Областта бе една от първите в страната, в които избухна епидемичен взрив на морбили - през юни м. г. Засегнати бяха седем от общо осем общини - без Шабла. Министерството на здравеопазването разпореди допълнителна имунизация в цялата област.
Такъв масов епидемичен взрив на въздушно-капкови инфекции в отделението не си спомням, сподели д-р Борисова, която е с дългогодишен стаж на инфекционист. Тя посочи, че е имало случаи на бум на вирусни хепатит и чревни инфекции, но не и на въздушно-капкови. Единствено изключение правел епидемичен взрив на варицела преди около две години. "Тя обаче протича по-леко и голяма част от болните не постъпиха в болница. Докато морбили си е по-принцип тежко протичащо заболяване, с много усложнения", обясни лекарят. Д-р Борисова подчерта, че в Добричко няма нито един смъртен случай на болестта. Не се е наложило и да се търси съдействие на здравното министерство заради недостиг на лекари. В най-пиковите моменти обаче Инфекциозно отделение било препълнено. "Базата ни по принцип е голяма и дава възможност за разкриване на допълнителни легла - разказа инфекционистът. - Капацитетът ни е 15. В най-натоварените моменти лекувахме и по 25 деца, а когато бяха бебета - и до 30".
Не са единични случаите, в които имахме бременни, а също и току що родени деца, разказа лекарят. Не било рядкост и настанена в инфекциозно покосена от морбили да бъде изпратена в АГ, за да роди, а после да се върне в отделението за долекуване с бебето си, което също е болно. И тъй като в случая става дума за роми, не е малък процентът на здравно неосигурените, каза д-р Борисова. Повечето от тях си плащат здравните вноски и си възстановяват правата докато са в болницата, обясни тя.
Около 680 са регистрираните случаи на морбили в Добричка област до момента, съобщиха от РИОКОЗ. През задължителна имунизация са преминали над 25 000 добруджанци. НДТ
 


Сходни връзки

ЦЕЛИ РОМСКИ ФАМИЛИИ ПРЕМИНАХА С МОРБИЛИ ПРЕЗ ИНФЕКЦИОЗНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди