изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:58 EEST
Истината за компромата срещу Желева    
Новини Бившата евродама с ръководна роля във фонд, свързван с Маджо, имала и лятна специализация във Виена, докато там пребивавал близкият до Робърт Максуел бивш член на Политбюро на ЦК на БКП Огнян Дойнов.

За прецакването на еврокандидатурата на Румяна Желева основна роля е изиграла не актуалната фирмена справка за непрекратени участия във фирми, а анонимен донос, който е бил доставен преди още да бъде изслушана. По време на представянето й Румяна Желева вече е била получила червен картон, останалото са били подробности как ще й бъде съобщен този факт.

Политическата кариера на Желева започва от „Обединен блок на труда” с председател проф. Кръстьо Петков и зам.-председател проф. Румен Георгиев. Желева още при регистрацията е посочена като изпълнителен секретар. Като най-компрометиращ е бил оценен фактът, че тя е била член на Надзорния съвет на

фонд „Труд и капитал”, който в бизнессредите се свързва с Младен Михалев-Маджо.

Връзката с приватизационния фонд е посочена в личната страница на Желева http://www.rumiana-jeleva.eu/bg/index/static/7/. В него тя е заемала управленска позиция от септември 1996 г. до март 1998 година. Изпълнителен директор на „Труд и капитал”АД е небезизвестният Юри Аройо, син на известния червен шаман, икономист и съветник на Тодор Живков Жак Аройо. В добре композирания донос за Желева е включено всичко. Анонимният автор уточнява, че “началото е тихо и чисто”.

Той съобщава неоспоримите факти от биографията на новозагорчанката, която е завършила езиковата гимназия в Бургас, където се запознава с гербаджийския бургаски кмет Димитър Николов. Завършва „Социална педагогика” в СУ „Св. Кл. Охридски”, а като втора специалност и социология. През 1995 г. започва възходът й с назначаването й за член на УС на Национален Инвестиционен Фонд –НИФ „Труд” АД, а през 1996 г. е вече член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД - масова приватизация и управление на активи.

В компромата се подчертава, че причината Желева да бъде удостоена с този почетен пост вероятно е “нейната лятна специализация през 1994 г. във Виена”. Посочва се името на сина на бившия член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Огнян Дойнов – Ясен, както и контактите му с Робърт Максуел.

“Прословутият приватизационен, а после инвестиционен фонд, в които Румяна Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ и един негов заместник -председател Юри Жак Аройо, който там е изпълнителен директор – изтъква авторът на компромата за Желева.- Ще направя важното уточнение, че Юри Аройо е син на известния червен шаман и икономист Жак Аройо, който е спряган за съветник на Тодор Живков.

Ако си припомним правилото, че крушите падат недалеч от крушата и ако крушата е червена, то тогава Юри Аройо е член и на УС на Първа източна международна банка, може би най – известна с названието „Банката на СИК”. Юри Аройо е масон, както и шефът му Желязко Христов -КНСБ и под неговото най-вероятно влияние Румяна Желева става член на Ротари клуб, който е по-светска форма на масонските ложи”.

Желева е член на Ротари клуб Бургас-Приморие,

където става спойката с кмета на Бургас Димитър Николов, който пък е член на ротарианския клуб в Бургас. По ротарианска линия идват протекциите за включването в ГЕРБ на активната дама, която се е писала и президент на Ротари фондация.

“В годините, когато се наливаха основите на червената и синя съмнителна приватизация, планирана още в т. нар. „План Ран-Ът”, където Иван Костов се трудеше като икономист наред с други червени икономисти, активи от над 130 млрд. долара трябваше да се разпродадат, сиреч приватизират и да се осигурят средства за българската икономика и да се покрие външният дълг на България – завърта ленатата компроматният автор.- Според запознати в хазната са влезли между 1.2- 2 млрд. долара. И ако това не е номер на вещи „илюзионисти” в икономиката, здраве му кажи. По същото това време Румяна Желева е член на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков, което произвежда пластмасови изделия.

По-любопитно е нейното членство в Съвета на директорите на „Езтур”АД-Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град. Там се вихрят скандали с руско участие и участие на небезизвестния Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавния резерв. По времето, когато Желева работи там, Мирчо Циганина имал съвместен бизнес с Елена Костова, съпругата на Иван Костов и Зоран Ристич, на които той дал 500 000 долара. Зоран Ристич е спряган за човек на Сретан Йосич и е издирван според публикации за фиктивен и нелегален износ на горива в Македония чрез общата фирма с Елена Костова „Булс” ООД.

Същият скандален бизнесмен има договор за съвместна дейност с „Езтур” АД, чрез фирмата му „Миомит”, а както отбелязахме Желева е член на Съвета на директорите на „Езтур” АД през 1997-1998 г. Дали е знаела повече подробности за руските партньори и за далаверите на Мирчо Циганина... Едва ли случаен човек може да стане член на управителен съвет на акционерно дружество, което стопанисва нещо принадлежало, макар и по партийна линия на Тодор Живков и то в родния му Правец.”

Друг момент в изброяването на скандалните факти в биографията на Румяна Желева са връзките й с Димитър Ламбовски, който е в управата на „банката на СИК” (ПИМБ) до 1999 г., по-късно той е депутат от НДСВ, но е бил и експерт в „ Труд и капитал”. Според анализа Румяна

Желева се отърква и в бившия министър на МРРБ от НДСВ, Валентин Церовски,

който бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент. С него пътищата й се пресичат в „Международна застрахователна компания Европа-Живот”-АД. Там Румяна Желева работи през 1997 г. с проф. Румен Георгиев. Проф. Георгиев е и съветник на Валентин Церовски, когато той е министър на МРРБ. В министерството работи и друг познайник на Румяна Желева, Калин Рогачев, който по това време е началник кабинет на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ на Асен Гагаузов. Предполага се, че партньорството на Румяна Желева и Калин Рогачев започва още в немската езикова гимназия в Бургас.

По-късно се срещат в „Труд и Капитал” АД и в Международна застрахователна компания „Европа-Живот” АД. Имат още съвместен бизнес в „ Глобал Консулт”-ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече евродепутат, но е и едноличен собственик на пререгистрираното „ Глобал Консулт”-ЕООД. По същото време частният бизнес и високият държавен пост, който заема Калин Рогачев- зам.-министър на МРРБ, са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева.

Бизнесинтересите на Румяна Желева се проявяват и в управлението на фирма „Етко-Шнайдерс” ООД и в участието й чрез „Глобал Консулт” ЕООД с 44 % дял в „Източни имоти” ООД с предмет „посредническа дейност на агенции за недвижими имоти...” Такава е политическата реалност на преплетените „свински черва”, приключва доносът.

За 2007 и 2008-а Желева не е декларирала приход от наема, който „Източни имоти ПРИМ“ получава от СИБАНК, нито от сделката с парцела на „Източни имоти“ във финансовите отчети на „Глобал Консулт“.Това може да означава, че печалбата е изцяло усвоена от нейните съдружници, допълва в сайта си парижкият наблюдател Атанас Чобанов.

Камен ДИМОВ

......................................................
Кой скрои капата на Румяна


Публикацията на ЕурАктив "Желева е управлявала фирма, създадена от ДС", отговаря на доста питанки

На 19 януари т.г. електронното издание ЕурАктив, позовавайки се на бившия ни външен министър Ивайло Калфин, пусна статия под горното заглавие, с която циментира циркулиращия по-рано като анонимен компромат. Главен редактор на въпросното издание е българският журналист и дипломат Георги Готев (син на известния журналист от "Работническо дело" Горан Готев), който получи висока дипломатическа длъжност по време на министерстването на Калфин. Тогава той стана първо шеф на Пресцентъра „България в ЕС" на МВнР , а после - говорител на Пакта за стабилност и член на политическия кабинет на Ерхард Бусек, специален координатор на Пакта на стабилност за Югоизточна Европа.

Готев пък в ответ стана работодател на сина на Калфин като го изтегли в кабинета си.
Ето какво пишеше в статията:


Кандидатът за еврокомисар Румяна Желева е била управител на фирма, създадена от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн. Това каза пред ЕурАктив водещ депутат-социалист от Европарламента в деня, в който правната служба на Европарламента оневини Желева.
Ивайло Калфин - бивш български външен министър (преди Желева), а сега депутат от групата на социалисти и демократи (S&D) и вицепрезидент на бюджетната комисия на парламента каза, че фирмите, създадени от бившите български комунистически служби и до днес са най-добре пазената тайна на прехода и се смятат отговорни за ограбването на голяма част от богатството на страната.

Връзката на Желева с такава фирма - ЕТКО Шнайдерс е сериозен удар по нейната почтеност, каза той.

През 1999 г., едва 30-годишна, Желева е била назначена за управител на ЕТКО Шнайдерс, сочат фирмените регистри. По онова време 49% от фирмата принадлежат на ЕТКО Дунавия - българският клон на ЕТКО Юропиън Трейдинг Истаблишмънт - компания, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн през 1988 г. - една година преди краха на комунистическия режим в България.

Според неотдавнашно разследване на "Дневник", както и според бивш прокурор, който написа книга по темата, тази фирма е една от чуждестранните компании на бившите български тайни комунистически служби. Информацията, свързваща Желева с компрометирани фирми, изнесена първо от живеещия в Париж български журналист Атанас Чобанов, бе подета от българските медии на 18 януари.

Чобанов каза пред сайта ни, че е съпоставил информацията за предишните занимания на Желева от публичните източници с помощта на своя български колега Асен Йорданов. (известен с близките си връзки с бургаски социалисти-б.р).

Междувременно правната служба на Европейския парламент вчера издаде становище по отношение на декларацията на Желева за конфликт на интереси, което според ЕНП доказва, че Желева не е нарушила кодекса на членовете на Европейската комисия.
Изглежда обаче Желева бе "изчистена" твърде прибързано, тъй като се появяват нови съмнения относно декларациите й за конфликт на интереси.

Когато става български външен министър през юли 2009 г., Желева декларира, че е напуснала ЕТКО Шнайдерс. Обаче сайтът "Медиапул", близък до дясноцентристката ДСБ - партията на бившия министър-председател Иван Костов, твърди, че Желева все още е управител на ЕТКО Шнайдерс. Според фирмените регистри фирмата "Глобал консулт", на която тя е била собственик и която твърди, че е продала за 2500 евро, по същото време е имала банкова сметка, в която е имало 10 000 евро.

"Очевидно стойността на фирмата по време на продажбата е била много по-висока от 5000 лв. и тя е била продадена за 1/4 от стойността си. Това показва, че г-жа Желева е избягнала данъци", каза Калфин, добавяйки, че ще поиска негова лявоцентристка група да отхвърли целия състав на втората комисия на Барозу, ако Желева остане в него.

http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Истината за компромата срещу Желева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди