изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:56 EEST
Добричлия бе признат за виновен за престъпление срещу паричната и кредитна система    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд призна 47-годишния Мариян Г. от Добрич за виновен, че през 2007 г. в с. Крушари е извършил по занятие и без съответното разрешение банкови сделки, за които се изисква разрешение, предоставяйки на 85 български граждани кредити в общ размер на 73 470 лв., срещу задължение да бъдат върнати с договорената лихва, като от тази си дейност е получил значителни неправомерни доходи в размер на 11 516 лв.

Съдебният състав го осъди на 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Съдът отне в полза на държавата неправомерно получените от Мариян Г. доходи и му наложи глоба в размер на 3000 лв.

В хода  на делото бе изяснено, че Мариян Г. е предоставял на лица от ромски произход заеми срещу уговорена лихва от 10%. Той се е застраховал, че ще си вземе заетите средства като е изисквал от всеки кредитополучател предварително да подпише банкови документи, чрез които добивал право да изтегли уговорената сума от неговите банкови сметки. Разследването е установило, че той е предоставил 85 броя заеми на обща стойност от 73 470 лв. и е получил лихви върху тях в размер на 11 516 лв. Приетата на днешното заседание по делото съдебно-счетоводна експертиза потвърди, че на толкова възлизат получените от Мариян Г. през 2007 г. доходи от лихви.

Прокурорът по делото пледира, че предоставянето на суми под формата на заем с лихва, с основна цел заемодателят да реализира доходи, покрива понятието банково кредитиране, което е поставено под разрешителен режим. Осъществяваното от подсъдимия е системно заемане на пари, защото получателите са 85 лица, а след като е вършено срещу материална облага, то е банкова дейност. Представителят на държавното обвинение обърна внимание, че наказанието на Мариян Г. трябва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства. 

Подсъдимият обясни пред съда, как при него в дома му са ходели роми, които имат крещяща нужда от пари и му имат доверие. Той ги познавал, защото изкупувал от тях орехи при уговорка да им помогне през зимата, ако имат потребност. Мариян Г. заяви, че не се счита за виновен.

Адвокатът му посочи отговор на тяхно запитване до БНБ, че подзащитния му няма нужда от разрешително, за да предоставя потребителски кредити.  

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че за разпит в хода на процеса бяха призовани общо 99 свидетели.

Мариян Г. има висше военно образование, занимава се с бизнес, несемеен е, неосъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

               

05.02.2010 г.                                                      Пресслужба Добрички окръжен съд




 


Сходни връзки

Добричлия бе признат за виновен за престъпление срещу паричната и кредитна система | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Добричлия бе признат за виновен за престъпление срещу паричната и кредитна система
Автор: Anonymous да 2010-02-08 @ 13:59 EET
boje boje toi da e samo tozi mariqn ami q dobrichkata policiq da si pribere i drugite lihvari cqlo lqto cigani pred  jilischni blokove dali bankomantnite si karti na razni lihvari  tova ne e li prestaplenie spored NPK  boraveneto na lichni dokumenti ot chujdi lica ne e li prestaplenie 

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди