изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:35 EEST
Доброволно падат имунитети заради заменки    
Парламент
Народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров депозираха в Народното събрание заявления за отказ от депутатския си имунитет. Това съобщи БТА по информация от пресцентъра на парламента.


Миналата седмица се разбра, че ЕК е отправила запитване до българското правителство дали 14 сделки за замени на земи, сключени през януари 2009 година, не представляват форма на държавна помощ. От Еврокомисията дадоха 20-дневен срок за отговор, в противен случай на страната ще бъде наложена глоба от 55 млн. евро. За скандала премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство.

На свой ред бившият премиер Сергей Станишев намеси по време на парламентарния контрол името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, като заяви, че негова фирма е извършила най-голямата замяна на гори през 2009 г. от 900 декара.
В отговор народният представител показа на журналисти земите си.

Още миналата седмица Димитров заяви, че никога не е фигурирал във фирмата, заменила горите - "Фабрика Медикет" АД. Той уточни, че е бил акционер в дружества, които са имали акции в тази фирма. Депутатът беше категоричен, че заменените гори са абсолютно равностойни и сделката не би трябвало да е в "черния списък" на ЕК. В събота той покани медиите да се уверят лично на място къде се намират горите, дали там има строежи и променен ли е статутът им.

„Веднага уточних, че познавам заменката и поканих журналисти да дойдат на място, да видят за какво става въпрос. Това е комасация на гора, далеч от всякакви курорти, писти, море, там няма нещо нередно", заяви по-рано днес по Дарик радио Емил Димитров, като заедно с това обяви, че е готов да се откаже от имунитета си.
"Второ, премиерът Борисов разпореди оттук нататък да бъдат запознати всички медии с всички заменки, за да се види къде какво е направено, как е направено, кой го е направил и това ще бъде организирано през тази седмица.
Призовавам прокуратурата да разследва сделката. Специално тази замяна не фигурира в писмото на Европейската комисия, не фигурира като замените, за които се твърди, че са държавна помощ. Но това няма никакво значение. Веднага си свалях имунитета, веднага искам разследване, за да сме наясно какво се случва", разказа още Емил Димитров.

“Искам да призова и бившия премиер Станишев да последва примера ми, за да се проучи заменката в местността Кара дере между Бяла и Шкорпиловци”, каза Димитров, цитиран и от "Труд". (Станишев е без депутатски имунитет по друго разследване на прокуратурата - бел.ред.) Според него там през 2007 г. били заменени 700 дка земи, които година по-късно са извадени от горския фонд. Главен консултант по проекта е Георгий Станишев (брат на Сергей). Трябва да се види кой е собственик и престъпник ли е този, който му е дал земите в последния девствен район по Черноморието, добави депутатът от ГЕРБ. Той призова вчера и  бившия зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски, да се раздели с имунитета си. Така щяло да се провери има ли престъпление при изграждането на "водното огледало" в Кърджали.
Самият Михалевски, освен заявлението за имунитета си, е подал молба и до главния прокурор Борис Велчев да провери водния проект в Кърджали - “Корекция на река Арда“, за участието му в качеството му на бивш зам.-министър на регионалното развитие, съобщи БНР.

От началото на 41-ия парламент депутатите, които се отказаха от специалната си защита, станаха седем - Венцислав Върбанов, който напусна и парламента, Сергей Станишев и Емилия Масларова от Коалиция за България, Гюнай Сефер и Митхат Табаков от ДПС.

dir.bg

 


Сходни връзки

Доброволно падат имунитети заради заменки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди